• AMERIKAN DOLARI
    32,4831
    % 0,06
  • € EURO
    34,8776
    % 0,05
  • £ POUND
    40,8406
    % -0,17
  • ¥ YUAN
    4,4975
    % 0,27
  • РУБ RUBLE
    0,3472
    % -0,21
  • ALTIN (TL/GR)
    2.433,01
    % -0,07
  • BITCOIN/TL
    2075422,610
    % 1,27
  • BIST 100
    10.082,77
    % 1,69

Şirket Gider Kalemleri Nelerdir?

Şirket Gider Kalemleri Nelerdir?

BuŞirket Gider Kalemleri makalemizde firmalarda ne tür harcamalarım “finansal açıdan” gider sayılacağını inceliyor; herhangi bir harcama kaleminin gider kabul edilebilmesi açısından belirlenen kriterlerin neler olduğunu ve bunları sağlamak amacıyla nelerin yapılması gerektiğini araştırıyoruz.

Mal ya da hizmet üretimini gerçekleştiren işletmelerde bazı harcama kalemlerinin “finansal açıdan” gider kabul eder. Fakat bazıları ise bu harcamaları gider kabul etmemektedir. Burada finansal açıdan kasıt, kurumlar vergisi hesabında gider olarak ele alınıp alınmayacağıdır.

Vergi kanunu hükümlerine göre bir harcamanın gider kabul edilebilmesi için, giderin çeşidinden ziyade “faaliyetle alakalı mı?” hasılatın artışı açısından gerekli mi? Kıstası ön plana çıkmaktadır. Olası bir vergi incelemesinde denetmen, giderleri detaylı bir şekilde inceler. Ancak faaliyet ile alakalı olmadığını düşündüklerini kanunen kabul edilmeyen giderler şeklinde değerlendirilecektir. Duruma göre %20 oranında kurumlar vergisi, KDV veya gelir vergisi istenecektir.

İşletme Gideri Ne Demek?

Genel itibariyle işyerlerinin faaliyetlerini yerine getirilmesinde kullanacağı ürün ve hizmet kalemlerinin maliyetini meydana getiren kalemlerdir. İşletme gideri göstermeye başlangıç yapmadan önce dikkat edilmesi gereken kriterleri neler olduğuna dikkat etmekte faydalıdır. Yürürlükte bulunan vergi kanunu hükümlerine göre 1 harcamanın firma açısından gider gösterilebilmesi için ilgili işletmenin faaliyetleri veya kârı ile ilişkisi olması gerekir.

Maaş Bordrosu Nedir, Nasıl Sorgulanır?

Yasalarca işçiye emeği karşılığında aldığı ücreti göstermek amacıyla, işveren tarafından maaş bordrosu düzenlenir. Maaş bordrosu Nedir, işçinin belli bir zaman dilimi içerisinde yapmış olduğu hizmet karşılığında, işveren tarafından yasalarda belirlenen vergi kesintileri düştükten sonra işçinin, işverenden hak ettiği maddi kazancı gösteren belgedir. Ayrıca bu belge işverenin, işçiye karşı belli bir miktarda ücretin ödemesini gösteren ve işvereni yükümlülük altına sokan bir belgedir. Bundan ötürü maaş bordrosunun hem işveren açısından hem de

İlgili İçerik

İşletmeler Açısından Gider Kabul Edilen Harcamalar

Yemek giderleri genel olarak, işletmenin faaliyetleri açısından yapılır. Müşteri ağırlama gibi kalemler buna dahildir. Şirketin faaliyetleri ile orantılı olması önemlidir.

Nitekim çalışan personele ödenen yemek bedelleri de gider olarak kabul edilecektir. Firmalar, genel itibariyle bu giderleri nakit, yemek kartı şeklinde yöntemlerle muhasebeye kaydeder.

Seyahat harcamaları, otopark, otel, tren, deniz otobüsü, otobüs, uçak gibi harcamalar buna dahildir. Şirket faaliyetleri açısından; yapılan firma toplantısı, müşteri görüşmesi, müşterilerin toplantıya götürülmesi gibi çeşitli çalışmalar açısından geçerlidir. Şirketin faaliyeti ile orantılı olması önemlidir.

Taşıt giderleri genel olarak, tamir, kira, sigorta ile yakıt gibi giderler buna dahildir. Ayrıca işle alakalı olması ise işletmeye dahil olması ve işletmenin aktifinde yer almaz. Kiralama yöntemi ile edilmesi gerekmektedir. Giderlerin tamamı değil, bir bölümünün vergiden indirilir. Bir kısmı ise kanunen kabul edilmeyen gider kaydedip vergiden düşülmesi mümkün olmaz.

Şirket Gider Kalemlerinde Araç Kira Gideri

Araç kira gideri, yapılan hesaplamalara göre 6 bin liraya kadar (aylık) rakamı bulan kira tutarı vergiden düşülecektir. 6 bin liradan daha fazlası ise KKEG olarak dikkate alınıyor.

Bundan dolayı araç alım maliyetleri, araç alımlarında katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi gider olarak yazılacaktır. 150 bin liraya kadar olan kısmı vergiden düşülecektir. 150 bin liradan daha fazlası ise KKEG olarak kayıtlara geçer. KDV ile ÖTV ve harici tutar üzerinden amortisman hesabı yapılanarak, amortisman hesaplanacaktır. Tutarının 170 bin liraya kadar olan bölüme vergiden düşülür. 170 bin liradan daha fazlası ise yine aynı şekilde KKEG olarak dikkate alınıyor. ÖTV ile KDV maliyeti alınarak, rakamlar üzerinden amortisman hesabı yapılarak 320 bin liraya kadar olan bölüm, vergiden düşülecektir. 320 bin liradan daha fazlası ise KKEG şekli de dikkate alınıyor.

İletişim giderleri, ADSL, internet, telefon gibi gider kalemlerini meydana getirmektedir. İşle alakalı olması ise işletmeye dahil olur. İşletmenin aktifinde yer almakla beraber kiralama yöntemi ile edinilmesi gerekir.

Giyim harcamaları genel olarak, demirbaş şeklinde verilen çizme, iş önlüğü, iş tulumu, kask, baret gibi eşyalar, tek tip giysiler gibi.

Anonim Şirket Nedir ve Nasıl Kurulur?

Ortaklı bir şirket kurmak hayali ve niyetinde olanların kurması gereken en ideal şirket türü anonim şirkettir. Peki Anonim şirket nedir ve nasıl kurulur?Anonim Şirket, ilgili kanunda da yazdığı gibi, bir unvana sahip, sermayesi paylara ayrılmıştır. Borçlarından dolayı elinde sadece mal varlığı olan şirketlere verilen isimdir. Minimum 50.000 TL sermaye ile kurulabilen anonim şirketlerin asıl kurulma amacı ileri de istenen ve gerçekleşmesi olası büyük

İlgili İçerik

Şirket Gider Kalemleri Gösterirken Sıklıkla Yaptıkları Hatalar Nelerdir?

Gider gösterirken şirketlerin yapmış oldukları hatalar genel itibariyle:

  • Yemek giderlerinde, arkadaş ile aile yemekleri, iş ile alakalı olmayan market harcamaları,
  • Seyahat harcamaları ile ilgili yapılan hatalar arasında genel itibarıyla tatil harcamaları baştadır. Arkadaşların ya da ailenin seyahat harcamaları,
  • Eş ile çıkılan iş seyahati sebebiyle yapılan harcamaların işe isabet eden bölümü,
  • Taşıt giderleri ile ilgili yapılan hataların başında çalışana ait araç yakıt, tamir giderleri,
  • Giyim harcamaları genel itibarıyla saat, kemer, kravat, gömlek, ayakkabı, kaban gibi harcamalardır.
YORUMLAR YAZ