• AMERIKAN DOLARI
    32,5038
    % 0,08
  • € EURO
    34,7826
    % -0,12
  • £ POUND
    40,2943
    % -1,04
  • ¥ YUAN
    4,5009
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3457
    % -0,21
  • ALTIN (TL/GR)
    2.496,26
    % 0,50
  • BITCOIN/TL
    2074828,123
    % -1,51
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Ödeme Garantili Senet Devlet Tahvili Nedir?

Ödeme Garantili Senet Devlet Tahvili Nedir?

Vadesi bir yıldan fazla olan riski bulunmayan ödeme garantili devlet tahvili birçok yatırımcının ilgi odağı olmuştur. Ödeme garantili senet devlet tahvili özellikleri bakımından öne çıkan borçlanma senedi olarak tanımlanabilir. Beraberinde devlet tahvili yatırımı yapma imkanı sunmaktadır.

Ödeme garantili senet devlet tahvili, bir yıldan uzun vadeli olmak koşuluyla devletin borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için sunduğu borçlanma senetleridir. Bir çok çeşit olmakla birlikte ortaya çıkan bu hizmet Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bahsedildiği üzere devlet belirtmiş olduğu vade tarihinde faizi ile birlikte ödeme yapmayı garanti etmektedir. Gerçekleştirilen bu hizmetten tüm kişi ve kurumlar yararlanabilmektedir. Borsadaki iniş çıkışlı sistemden kaçınan, risksiz bir biçimde faizle yatırım sağlamayı amaçlayan yatırımcılar ödeme garantisi veren bu senetlerle aradıklarını bulmaktadır.

Devlet Tahvili Özellikleri

Devlet tahvili özellikleri genel itibariyle şöyle aktarılabilir :

  • Devletin cari yıl bütçe kanununa istinaden bütçede bulunan açıkların finans getirisi sağlaması amacıyla ortaya koyduğu devlet iç borçlanma senedi
  • Tahvil asgari tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
  • Belirlenen vade süresi sonunda geri ödeme alınabileceği gibi öncesinde de nakde döndürme işlemi gerçekleşir.
  • Vade 1 yıldan fazla olmak mecburiyetindedir. Olmadığı takdirde senedin vasfı değişmekte ve hazine bonosu adını almaktadır.
  • Ülkemiz tarihinde henüz böyle bir durum gerçekleşmemiş olsa da devletin tahvil ödemesini yapmama hakkı bulunmaktadır.
Bankaların Çalışma Saatleri 2024

Her sektörde olduğu benzeri bankacılık sektörü de kendine uygun bu nedenle çalışma saatleri belirlemiştir. Başka bir deyişle bu saatler içinde bankacılık hizmetleri vermektedirler. Bankaların çalışma saatleri ülkemiz de bankalar arası ya da şubelerin yoğunluğuna yönelik birbirleri arasında çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu sebeple bankalar kaçta açılıyor? Banka öğleden sonra kaç saatlerinde açılıyor? Gelgelelim soruları kimi zaman şubeleri kullanan müşteriler aracılığıyla araştırılmaktadır.Bankaların iş saatleri, bankalar aracılığıyla kendi iş durumlarına göre belirleniyor, fakat

İlgili İçerik

Devlet Tahvili Yatırımı Yapma

Devlet tahvili yatırımı yapma işlemi için çeşitli aşamalara ihtiyaç vardır. Öncelikle Hazine ve Maliye Bakanlığı halihazırda ihraç edilmiş olan ödeme garantili senet devlet tahvili veya tahvilleri ilk aşamada Merkez Bankası tarafından birincil piyasada satışa arz edilir. İhraç bilgisi hakkında Hazine tarafından duyuru yapılmasının ardından banka yahut aracı kuruluşlar Bakanlığa başvuru yaparlar. Bireysel olarak yatırım yapmak isteyen bireyler yalnızca banka vesilesi ile devlet tahvili  satın alabilmektedir. Son olarak mesai saatleri içerisinde değişiklik gösterebilir. Alt limit ve işlem ücretiyle birlikte yatırımcılar tahvil işlemini yapılacaktır.  Bankaların tüm hizmet kanallarından bu işlem gerçekleştirilecektir. Devlet Tahvili Çeşitleri

Kuponlu, tüfeye endeksli, dövize endeksli ve iskontolu tahviller olmak üzere 4 seçeneğe ayrılmaktadır. Bu çeşitlilik; vade süresi, faiz ve fiyat getirisi gibi değişken özellikler itibariyle sunulmaktadır.

  • Kuponlu Tahviller: iki seneden uzun vadeli tahvillerdir. Yatırımcıya yapan kişiye kupon ödemesi olarak anılan dönemsel ödemeler gerçekleştirilmektedir. Dönemsel aralıklar 1,3, 6 aydır. Genellikle kur dalgalanmasının bulunmadığı, enflasyon oranın ve faizin düşük olduğu ortamlarda tercih edilmektedir. Sabit ve değişken kuponlu olmak üzere ikiye ayrılır. Sabit kupon ödemeli devlet tahvili ihraç aşamasında belirlenen belli kupon miktarı ile ödeme yapılmasıyla olur. Genellikle 2-10 yıl aralığındaki uzun vadelerde ihraç edilmektedir. Değişken kupon ödemeli devlet tahvilinde ise vade çerçevesinde piyasa dinamikleri doğrultusunda değişkenlik gösteren kupon ödemeleri yapılacaktır.
  • Tüfeye endeksli tahviller: 6 aylık dönemlerde kupon faiz ödemesi yapılan bu çeşitte tahvil 5 yıllık vadeyle ihraç edilecektir. Enflasyon karşısında değer kaybını koruyan bu seçenek daha çok yüksek enflasyon beklentisi içinde olanlara uygundur.
  • Döviz endeksli tahviller: Dibs yani devlet iç borçlanma senedi ile yatırım yapmak isteyen kişilerin döviz kurumdaki oylamalardan zarar görmemesi adına sunulan tahvil seçeneğidir.
  • İskontolu tahviller: İhraç durumunda vadenin sonundaki değer üzerinden belli oranda indirim ile yani nominal satılan tahvil çeşididir. Vade süresi çerçevesinde kupon ödemesi olamaz. Böylelikle ödeme garantili senet devlet tahvili seçenekleri ile yatırımcılar mağdur edilmeden korunmuş ve teşvik edilir.
YORUMLAR YAZ