• AMERIKAN DOLARI
    32,3609
    % 0,12
  • € EURO
    34,9770
    % -0,30
  • £ POUND
    40,9736
    % 0,20
  • ¥ YUAN
    4,4792
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3494
    % 0,01
  • ALTIN (TL/GR)
    2.324,17
    % 0,22
  • BITCOIN/TL
    2279084,558
    % 1,35
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Anonim Şirket Nedir ve Nasıl Kurulur?

Anonim Şirket Nedir ve Nasıl Kurulur?

Ortaklı bir şirket kurmak hayali ve niyetinde olanların kurması gereken en ideal şirket türü anonim şirkettir. Peki Anonim şirket nedir ve nasıl kurulur?

Anonim Şirket, ilgili kanunda da yazdığı gibi, bir unvana sahip, sermayesi paylara ayrılmıştır. Borçlarından dolayı elinde sadece mal varlığı olan şirketlere verilen isimdir. Minimum 50.000 TL sermaye ile kurulabilen anonim şirketlerin asıl kurulma amacı ileri de istenen ve gerçekleşmesi olası büyük ekonomik faaliyetlerin yönetimidir. Bu yönetim şekli ise ortaklık durumundan dolayı çoklu sisteme dayanmaktadır. Ayrıca bu tip bir şirket kuruluşunda hissesini devretmek isteyenler için, bu işlemler oldukça kolay olabilmektedir. Bu nedenle de en çok tercih edilen şirket türüdür. Peki anonim şirket kurmak için neye ihtiyacım var?

Anonim Şirket Kurmak İçin Neler Gerekir?

Anonim şirket kurmak için neler gerekir sorusu bu tip bir oluşum için ilk akla sorudur. Cevabı içinde en önemli ve bilinmesi gereken bilgi, sermayenin ne kadar olduğudur. Bu tutarın minimumda 50.000 TL olması ve bunun da çeyreğinin bankalar tarafından bloke edilmesidir. Bu bilgi dışında ise doğal olarak anonim şirket açmak için gerekli şartların karşılanması gerekir. Ayrıca belgelerin de hazırlanması gerekmektedir. Bu belgeler; şirket ortaklarının vesikalık fotoğrafları, şirket merkez adresi bilgisi, kira sözleşmesi, yeni bir şirket unvanı, yeterli sermaye ve hisse oranlarının belirlenmiş olması, banka tarafından bloke edilen dörtte bir sermaye ile ilgili yazı ve son olarak yönetim kurulu kimler ve görevleri neler ile ilgili yazıdır.

Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

Şirketi kurarken hangi adımları atmak ve hangi süreçlerden geçmek gerekir. Öncelikle ticaret odası kaydı gereklidir. Devamında ise vergi dairesinden mükellef olma işlemleri yapılmalıdır. Şirket yeri, adresi belirlenerek kira kontratı yapılmalıdır. Bu süreçte de ana sözleşme hazırlanmış ve yine bu süreçte NACE kodu ve şirket ünvanı da netleşmiş olmalıdır. Ticari Sicil Müdürlüğünde yetkili ile karşılıklı olarak ana sözleşme imzalanarak imza beyannamesi alınmalıdır.

Ardından da mali müşaviriniz vergi dairesinden potansiyel vergi numarasını almalıdır. Bu üç belge ile yani imza beyannamesi, ana sözleşme ve potansiyel vergi numarası ile bankaya gidilerek şirket hesabı açma işlemi yapılmalıdır. Açılır açılmaz da şirket sermayesinin 4’te birinin hesaba yatırması gerekecektir. Hesap işlemini takiben mali müşavir ticaret odasına son onay için başvuru yapmalıdır. Sıra notere gidip imza sirküleri almaya gelir. Bu işlemi de hallettikten sonra mali müşavir tüm defterleri alıp, Ticari Sicil Müdürlüğüne gidip hepsini tasdik ettirmelidir. Son adım da vergi dairesi kaydı biter ve şirket levhası çıkarılacaktır. Vergi dairesi iş yerini incelemeye gelir ve sorun yok ise anonim şirket kuruluşu tamamlanır.

Anonim Şirketin Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Anonim şirketlerin özelliklerini; Özetle, Yönetim kurulu ve genel kurul gibi bölümleri olan her türlü ekonomik faaliyette bulunan kuruluşlardır. Bunları yapmak için de; ana sözleşmelerinde faaliyetlerin net olarak yazılması önemlidir. Ticari kaydının ve unvanının olması, unvanlarında “Anonim Şirket” ya da “A.Ş.” yazması gereklidir.

Anonim şirket çeşitleri ise iki ana kritere göre türlere ayrılmıştır. İlk kriter olarak kuruluş şekillerine göre; Ani, tedrici, tür değiştirmeli, birleşme ile ve özel kanunla kurulan anonim şirketler bulunmaktadır. Diğer kriter ise ortak sayısıdır. Buna göre de; halka kapalı, halka açık, özel yasa ile kurulan, holdingler, çok uluslu gibi anonim şirket türleri mevcuttur.

YORUMLAR YAZ