Ev Kiralama Prosedürleri Nedir? 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev kiralama için yapılan sözleşmelerde kiracı taraf ve kiralayan tarafın hakları birlikte korunma amaçlı prosedürler vardır. Ev kiralama prosedürleri bu hakların gözetilmesi her iki taraf içinde önem arz etmektedir. İlerde yaşanacak bir sorun olmaması veya kontratın yenilenme sürecinin gelmesi halinde sözleşmedeki maddelerin yenilenmesine gerek kalmaz. Sözleşme hazırlığı esnasında ev sahibinin üzerinde durması gereken maddeler ayrı, kiracının üzerinde durması gereken maddeler ayrıdır.

Kiralama prosedürleri Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu kapsamına girmektedir. Madde 299’da belirtilene göre kiraya veren ev sahibinin kullanması için verdiği kiracının üstlendiği ödeme bedelinin belirtildiği sözleşmedir. Bir evin kira bedeli evin muhitine, semtine, ilçe ve iline, evin bulunduğu binanın yaşına göre değişmektedir.

Kiracı ve Ev Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler

Kira sözleşmesinin de öncesinde kiracı evin gerçek sahibinin kendisine sözleşmeyi imzalatan karşı taraf olup olmasına emin olmalıdır. Gerçek sahibi olmaması durumunda gerçek sahibi adına bir vekaletinin bulunmasını incelemelidir. Kiracı ve kiralayan iki tarafında gerçek kimlik bilgileri ve iletişim belgelerinin olması gerekmektedir.

Kiralanan evin kontratta doğru adres olarak belirtilmesine dikkat etmesi gereken kiracılar; ödeyeceği kira bedellerini ve hangi tarihler arasında ödeme yapacaklarını net şekilde sözleşmede belirtmelidir. Ayrıca ev sahibinin talep ettiği depozito bedelini, hangi şartlarda verildiğini ve hangi şartlarda geri talep edilebileceğini açıkça belirtmeye çalışılmalı. Genellikle ev sahibi ile kiracılar arasında sorunlar bu konuda çıkmaktadır.

Ev Kiralama Prosedürleri Nedir? 2024

Kiracılar ve ev sahipleri açısından önemli olan bir başka nokta ise kiracıya teslim edilen gayrimenkulün hangi koşullarda verildiği ve evin içerisinde bulunan demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir maddenin sözleşmeye eklenmesidir. Detaylıca bilgisi verilen gayrimenkulün durumu kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıkların doğmasını engellemektedir.

Evi kiralayan kiracı evin kontrat tarihinden itibaren fatura, aidat gibi ücretlerini karşılamakla mükelleftir. Bundan dolayı varsa eski kiracı yoksa ev sahibinden dairenin üzerinde herhangi bir fatura, aidat borcu olup olmadığı net olarak öğrenilmelidir. Bu borçlar evde önceden ikamet edene ait olduğu için ödemesi ona aittir.

Ev Kiralama Prosedürleri Nedir?

Kiracı Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabii olarak kiralamış olunan konutu başkasına kira karşılığı veremez. Ev sahibinin bilgisi dışında evde tadilat gerçekleştiremez. Kontrat bitimine kadar aynı kira tutarını talep eden ev sahibi kontrat bitiminde kirada zamma gidebilir. Bu kira artış oranı ise 2014 yılı itibari ile Yargıtay kararı tarafından belirlenmiştir. Belirlemelere göre ev sahipleri “Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi Yİ-ÜFe On İki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı” kadar artırıma gidebilir.

Kiracı ile ev sahibi imzalayacakları bu kontratın süresini kesin olarak belirtmeli ve bir noter huzurunda imzalamalıdır. İki taraftan birisinin feshetmediği sürece her periyotta sözleşme otomatik olarak kendisini yenileyecektir. Buna göre evden ayrılmak isteyen kiracılar evi boşaltma isteklerini ev sahiplerine 1 ay öncesinde bilgi vermelidir.

Ayrıca evi kiralayan ve sözleşmeyi yapılan ev sahibi, içinde kontrat süresinin devam ettiği bir kiracı bulunurken evi satıyorsa yeni gelen ev sahibi tarafından sözleşme yenilenmesi yapılmalıdır. Yasal süre içinde yeni bir sözleşme yapılmadığı takdirde eski ev sahibi ile yapılan sözleşme geçerli olacaktır. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için Alınan Evde Kiracı Varsa Ne Olur? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ev Kiralama Prosedürleri Nedir? 2024

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin