• AMERIKAN DOLARI
    32,3676
    % 0,14
  • € EURO
    34,9761
    % -0,30
  • £ POUND
    40,9658
    % 0,19
  • ¥ YUAN
    4,4821
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3505
    % 0,33
  • ALTIN (TL/GR)
    2.324,14
    % 0,22
  • BITCOIN/TL
    2276011,553
    % 0,52
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Türkiye’de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Hangi ürünlerde Uygulanır?

Türkiye’de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Hangi ürünlerde Uygulanır?

Özel Tüketim Vergisi kısa adıyla (ÖTV) bir harcama vergilendirme sistemidir. Asıl amacı gelir sağlamaktan ziyade zararlı mal veya maddelerin kullanımını azaltarak sosyal fayda sağlamaktır. Devletin önemli gelir kaynaklarından biri  Özel Tüketim Vergisi olmuştur. Öyle ki ülkemizde de 2002 yılından itibaren yürürlüğe girmiştir. Devlete katkı sağlayan bu durum vatandaşların günümüz ekonomik şartlarında yaşam kalitesini düşüren bir hal almıştır.

Özel Tüketim Vergisi Nedir ve Nerelerde Uygulanır?

ÖTV’nin hangi mal veya hizmete ne oranda uygulanacağına devlet karar vermektedir. Tek aşamalı bir vergilendirme türü olan ÖTV, diğer bir tüketim vergisi olan Katma Değer Vergisi diğer bir söylemle KDV’den farklı olarak mallar el değiştirirken tekrardan uygulanmaz. Uygulandığı alanların sınırlı oluşundan kaynaklı olarak takibi diğer vergilendirme sistemlerine göre daha kolaydır. Devletin kendi hazinesine aldığı ve gelirinin önem verildiği bir vergi türüdür. ÖTV, KDV matrahına eklenerek uygulamaya sokulmaktadır. Bu nedenle, toplumda vergilendirilmiş bir ürüne ikinci bir benzer vergilendirme yapılmaktadır. Bu durumundan kaynaklı olarak dengeli bir adaletin sağlanamadığı düşüncesini doğurmaktadır. Mesela, ÖTV’nin ilgili kanuna göre uygulandığı alanlar; çevreye zararından dolayı yakıt ve yağ çeşitleri, lüks oluşundan kaynaklı olarak lüks araçlar, mücevher, kürkler, insan sağlığına zararlı oluşundan kaynaklı olarak da alkol ve ürünlerine, fazla tüketim durumundan kaynaklı olarak cep telefonu ve otomobillere de uygulanmaktadır.

Her ne kadar insan sağlığına ve çevreye zararlı ürünleri kapsadığı belirtilmiştir.  Fakat son yıllarda sanayi ürün ve hizmetlerinde de uygulanarak genel bir tüketim vergisi hali almıştır. Bu verginin yüksek oluşu vatandaşları, ilgili ürünleri uygun olmayan şekillerde daha ucuza temin etmeye itmektedir. Bu da hayatımıza kaçakçılık gibi kavramları sokmaktadır.

Dünyada ve Türkiye’de ÖTV

Dünya tarihinde Özel Tüketim Vergisi’nin uygulanışı Antik Mısır tarihine kadar dayanmaktadır. Bu tüketim vergilendirme sistemleri her ne kadar toplumlarda iç huzursuzluğa ve tepkilere yol açsa da hiçbir devlet tarafından yürürlükten kaldırılmamıştır. Bazen gelen tepkileri dindirmek amaçlı geçici sürelerle askıya alınma durumları olmuştur.

Fakat Avrupa ülkelerinde elektrik, kömür, doğalgaz gibi temel tüketim ihtiyaçlardan vergi alınmamaktadır. Fakat ülkemizde 200’ü aşkın üründe ÖTV uygulaması yapılmaktadır. Bu verginin direkt hazineye alınması durumu devletin bu vergiye verdiği önemi arttırmasının yanında halk tarafından negatif duyguları da beraberinde getirmektedir. Aynı şekilde bu tepkileri gelir eşitsizliğini ve vergilendirmedeki adaleti sağlayarak azaltmak mümkün. Avrupa’nın ekonomisini iyileştirmek amacıyla kurulan OECD ülkeleri arasındaki en yüksek vergilendirmeyi yapan ülke Türkiye olmuştur. Bu durumda oldukça can sıkıcı tepkileri beraberinde getirmektedir.

Kadın Girişimcilere Destek Paketleri Nelerdir?

Girişimciler, üretimde ve istihdamda genç veya yaşlı demeden artışa gitmeye çalışarak, yeni sektörlerde yeni fırsatlar yaratarak ülke gelişimine katkıda bulunmaktır. Kadın girişimciler yeni girişimler ile halihazırda ekonomiye dahil olamayan vatandaşları kendi fikirleri ile ürün ve hizmet sunmayı amaçlamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2006-2016 yılları arası baz alındığında yetişkin erkek nüfusunun %59’u potansiyel girişimci iken, kadınlarda potansiyel girişimci oranı, 2006-2012 arasında %44 iken, 2013-2016 yılları arasında ise 

İlgili İçerik

Sonuç olarak asıl amacı toplumu düzene sokmak, bilinçsiz tüketimin önüne geçmek olsa da ÖTV kapsamı gereği beraberinde birçok problemde yaratıyor gibi görünmektedir. Bu durumu vergi politikalarında düzenlemeye gidilmiştir. Günümüz dünyasında lüzumsuz tüketim yapılıyor, bu da beraberinde birçok problemi de getiriyor. Ancak bu sorunları bir vergilendirme sistemi ile çözmek yerine bilinçli tüketim yapan nesiller yetiştirmek için eğitime değer vererek, beraberinde de iç refaha destek veren politikaları hedef edinerek daha kalıcı çözüm yolları bulunacak gibi görünüyor. Mutlu bir bugün, mutlu yarınları getirecektir ve bu düşünce yapısı da uzun vadede ülkeye Özel Tüketim Vergisi gibi durumlardan çok daha güçlü gelir kaynakları sağlayacaktır.

YORUMLAR YAZ