Traktör Hibesi ve Traktör Kredisi Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Traktör Hibesi ve Traktör Kredisi, devlet tarafından üretimde bulunan işletme sahiplerinin kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından desteklenmesinin yanında yine üretimde bulunan çiftçilerimiz de birçok konuda devlet destekli olarak üretimlerine devam edebilmektedir. Tarımsal işletmeler ve çiftçiler modern koşullarda çalışıp, verimle üretime geçmesi için ihtiyacı olan traktör ve ekipmanları için devlet ve özel sektör bankalarının yanında TKDK ve KOSGEB gibi kuruluşlar üreticilere destek olmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da traktör ve ekipman açısından olmasa da hayvansal ve bitkisel üretime destek sağlanmaktadır.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Traktör Hibesi Destekleri

Özellikle üretim faaliyeti esnasında ihtiyaç duyduğu traktörü almak isteyen çiftçilerimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olan TKDK tarafından “Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD)” adıyla yürütülen proje kapsamında desteklenmektedir. IPARD programı kapsamında; Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat desteklenen 42 il arasına alınmıştır. Bu illerde yürütülen farklı farklı sektörleri “Kırsal Kalkınma” sağlanması açısından işletmeci veya üreticilerin ihtiyacı olan tüm kalemlerde destek verme amaçlanmaktadır.

Bu bağlamda hibe teşvikli traktör veya tarım makineleri, aletleri alımları için yukarıda saydığımız iller 2014 yılından itibaren %50 ile %65 oranında değişen hibe ile desteklenmektedir. Üreticilerin bu hibe desteğine başvurmaları için sağlamaları gereken şartlar şunlardır;

  • Başvuran üreticinin vergi ve SGK prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.
  • Vergi sisteminde kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibi 65 yaş sınırını geçmemelidir.
  • Gerçek kişilerin yanında %25’den fazla kamu hissesi olmayan tüzel kişilikler de başvurabilmektedir.
  • Başvuru sahibinin almış olduğu eğitim bu projeye uygun olmalı ya da mesleki yeterliliği kanıtlandırılabilir olmalıdır.

Traktör Hibesi Ve Traktör Kredisi Nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı Traktör Hibesi Destekleri

Tamamen bakanlığın birincil sağladığı bir destek olmasa da yürüttüğü bölgesel projelerde üreticilere ve çiftçilere yatırım tutarının %50’si oranında hibe desteği sağlanmaktadır. Bakanlığa bağlı traktör hibe desteği sağlanan bölgesel projeler şunlardır;

  • DAP (Doğu Anadolu Projesi)
  • GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi)
  • DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi)
  • KOP (Konya Ovası Projesi)

Bankaların Traktör Kredisi Destekleri

Özellikle kamu bankaları tarafından 2 şekilde traktör kredisi verilmektedir. Her yıl ocak ayında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile sağlanan faiz destekli kredilerin açıklanması ile verilen traktör kredisinin dışında “Motorlu Taşıtlar Kredisi” olarak verilmektedir. Bankalar tarafından “Traktör ve Ekipman Kredileri”, “Pick Up Türü Arazi Taşıtı Kredisi” isimleriyle de üreticilere destek olunmaktadır.

Bankaların üreticilerine bu kredi desteğini sağlamak için başvuru sahiplerinden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulmuş Çiftçi Kayıt Sistemine bağlılığını gösteren belgeyi talep etmektedir. Bu sistem çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. Bankalar traktör alımlarında fatura değerinin %75’i oranında kredi vermektedir. Kredi tutarına uygulanan faiz oranı genellikle yatırım dönemi baz alınarak yapılmaktadır. Yurt içinde üretimi yapılan traktöre yıllık %50 oranında uygulanan faiz, kredi tutarının 500.000 TL olması halinde %25 oranında yıllık faiz uygulanır.

Bazı özel sektör bankaları ise Türk Traktör Finans Projesi kapsamında traktör üreticilerine de destek olma amacıyla bayiliklerinden yaptığı anlaşma çerçevesinde belli başlı traktör markalarının satın alımı sırasında daha uygun şartlarda kredi olanağı sağlamaktadır. Yine bankalar müşterilerinin kredi notu, sağladığı şartlarda en uygun olmasına dikkat etmekte ve düzenli bir ödeme planı oluşturarak buna bağlı kalmalarını talep etmektedir.

Traktör Hibesi ve Traktör Kredisi Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin