Taşıt Kredisi Geri Ödeme Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Taşıt Kredisi Geri Ödeme Süreci başvuruları esnasında bankaların müşteri temsilcileri ile birlikte belirlenen geri ödeme prosedürleri bulunmaktadır. Değişiklik göstermekle birlikte bankalar genel anlamda taşıt kredisi seçeneğine 60 ay vadeli geri ödeme planı yapmaktadır. Müşterilerin gelir durumları, aylık taksit tutarlarını belirlemektedir. Bununla birlikte taşıt kredisi ile alınan araçların satış sürecinin kredi borcu devam ederken tabii tutulduğu bir prosedür vardır.

Bu prosedür hakkında daha detaylı bilgi almak için “Banka kredisiyle alınan bir aracın satışı nasıl olur?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bu satışın gerçekleşmesi için borcun kapanmış olması gerekmektedir. Vade süresini beklemek istemeyen müşteriler ise bankaların bu konuda sağlamış olduğu bir kolaylığı olan ara ödeme seçeneğini kullanabilir.

Ara Ödeme Seçeneği ile Taşıt Kredisi Geri Ödeme Süreci

Bankalar özellikle taşıt kredisi ödemelerinde müşterilerine kolaylık sağlaması açısından esnek ödemeli, artan / azalan taksit sayısı opsiyonu, ara ödemeli imkanlar sunmaktadır. Bankalara yapılan kredi başvurularında bankaların internet sitelerinden dahi kredi tutarına göre ne kadar faizle kaç ay vade imkanı sunulduğunu öğrenebilir. Ancak ara ödeme seçeneği kullanmak için müşteriler bankaların müşteri temsilcileri ile özel olarak ödeme planı çıkartmalıdır.

Ara ödemeler, kredinin vade süresince gelir durumunun yetkinliğine göre zaman zaman yapılan toplu ödemelerdir. Taşıt kredisi müşterilerinde ara ödemeler müşterilerin lehine olan bir taşıt kredisi geri ödeme opsiyonudur.

Yapılan ara ödeme ile kredi borcunu belli oranda azaltan müşteriler erken ödeme opsiyonu ile borcu tamamen de kapatabilirsiniz. Taşıt kredisi müşterisi ara ödeme opsiyonu ile ödemenin vadesini aynı tutarak taksit tutarını düşürebileceği gibi taksit tutarlarını aynı miktarda ödemeye devam edip vade süresini kısaltabilir.

Ancak taşıt kredilerinde ara ödemeler in lehte gibi gözüken sunmuş olduğu bu imkanlar doğru kullanılmadığında müşterilerin aleyhine dönüşebilir. Aleyhte bir duruma dönüşmemesi için ara ödeme yapacağı önceden belli olan müşteriler taşıt kredisi geri ödeme planlanması esnasında bunu bankaya bildirerek daha iyi bir ödeme planı hazırlatabilirsiniz. Çünkü bankalar önceden haberdar olduğu ara ödeme işlemlerinden ara ödeme işlem ücreti tahsis etmemektedir.

Örneğin müşteri 6 ayda bir ikramiye alan çalışan ise ödeme planında bu ara ödemeleri belirtmesi lehine olacaktır. Ancak burada yine müşterinin dikkat etmesi gereken husus ara ödeme yapacağını beyan ettiği dönemde ödemeyi geciktirmesi durumunda bankanın işletime sokacağı gecikme faizidir. Bu faizi ödememek adına müşteri, eline geçecek olan toplu paranın zamanından ve miktarından emin olarak ara ödemeli opsiyonu kullanmalıdır.

Erken Ödeme Seçeneği ile Geri Ödeme Süreci

Önceden ödeme planı haricinde yapılan erken ödemelerde bankalar tüketicilerden erken ödeme cezası alınmaktaydı. Bu cezanın alınma nedeni kredi veren bankaların faiz gelirlerinin düşmesiydi. Ancak son yıllarda yapılan kanuni düzenlemelerle bu cezalandırma yalnızca konut kredilerinde uygulanmaktadır. Erken ödeme seçeneği ile birlikte borcun kapanması durumunda, faiz indiriminden yararlanılarak daha az bir miktar ödenmesi sağlanmaktadır.

Taşıt Kredisi Geri Ödeme Süreci

 

Taşıt Kredisi Ödenememesi Durumunda İşleyen Süreç

Ödeme planına uyulmayan taşıt kredilerinde müşterileri bekleyen bazı durumlar vardır. Öncelikle sicilin bozulması ile başlayan bir sürece giren müşteri sıfır araç taşıt kredisi veya ikinci el taşıt kredisi çekip çekmediği fark etmeksizin aynı süreci yaşamaktadır. Taşıt kredisi geri ödeme sürecinde belirlenen vadesinden sonra ödendiği taktirde geciken her zaman dilimi için sözleşmede belirlenmiş olan gecikme faizleri işlemeye başlar.

Geciken ödemeler kesintisiz olarak üç ay boyunca yapılmadığı takdirde bankalar tarafından resmi takip süreci başlamaktadır. Bankaların üç ay gibi süreyi beklemeden kredi ödemelerinde yaşanan aksaklıklardan dolayı krediyi geri çağırma hakkını kendilerinde saklı tuttuğunu söylemekte yarar var.

Sonuç olarak taşıt kredisi geri ödemesi, ödenmediği taktirde, yasal süre dolduktan sonra, icra davası süreci başlamaktadır. Bununla birlikte banka tarafından ipoteği bulunan aracın ilgili bankaya teslim edilmesi gerekmektedir. Teslim edilmeyen araçlar için bankalar yakalama kararı çıkartabilmektedir.

İcraya düşen araç, icradan satışa çıkar. Açık artırma usulü ile satılan araçtan elde edilen bedel, icra müdürlüğü aracılığıyla bankaya aktarılmaktadır. Gecikme faizleri, ödenmiş kredi vadeleri, araç satış bedeliyle birlikte banka borcu karşılanıyor ise icra davası son bulmaktadır.

Taşıt Kredisi Geri Ödeme Süreci

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin