• AMERIKAN DOLARI
    32,3781
    % 0,18
  • € EURO
    35,0251
    % -0,19
  • £ POUND
    40,9934
    % 0,23
  • ¥ YUAN
    4,4845
    % 0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3501
    % 0,21
  • ALTIN (TL/GR)
    2.324,83
    % 0,25
  • BITCOIN/TL
    2255658,403
    % -1,20
  • BIST 100
    9.098,19
    % 0,20

Taşıt Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

Taşıt Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

Taşıt kredisi başvuru şartlarının başında en az 18 yaşında olma koşulu yer almaktadır. SGK kaydının aktif olması, kredi notunun yeterli seviyede olması, aylık gelirin kredi taksitlerini karşılayabilmesi diğer şartlar olarak belirtilmiştir. Ek olarak, kredi kullanılarak alınmak istenilen aracın ipotek, rehin kaydı olmamalıdır. Minimum 6 aylık aktif SGK kaydı olan, gelirini maaş bordrosu veya gelir belgesi ile bayan edebilecektir. Ayrıca yukarıdaki diğer şartlara uygunluk taşıyan kişiler tercih ettikleri bankalardan taşıt kredisi başvurusu gerçekleştirecektir.

Taşıt Kredisi Çeşitleri Nelerdir?

Taşıt kredisi türleri denildiğinde akla gelen kategoriler şunlardır:

  • İkinci el taşıt kredisi,
  • Sıfır kilometre taşıt kredisi,
  • Ticari taşıt kredisi,
  • Motor ve tekne kredisi,

Bankaların şubelerinde bu taşıt kredisi tiplerine başvuru sağlanır.

Ne Kadar Taşıt Kredisi Kullanılabilir?

21.02.2022 tarihinde bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte gerçekleştirir. Ayrıca değişiklik sonrası kredilendirme oranları hakkında yeni bilgiler gündeme yansımıştır. Bu bilgiler şu yöndedir:

  • Bankalardan 400 bin TL ve altında değere sahip araçları satın almak amacıyla taşıt kredisi kullanılıyorsa; araç değerinin %70’i kadar kredi çekilir.
  • Değeri 400 bin TL ile 800 bin TL arasında olan araçları satın alma amaçlı çekilen taşıt kredisi, araç değerinin %50’si kadar talep edilir.
  • Değeri 800 bin TL ile 1 milyon 200 bin TL arası olan taşıtlara yönelik krediler; araç değerinin %30’u kadar talep edilir.
  • Fatura değeri 1 milyon 200 bin TL ile 2 milyon arasında olan araçlar için; araç değerinin %20’si kadar kredi alınır. Oran maksimum sınırdır.

Bu oranlara bağlı olarak hesaplanan para; tutarları kadar taşıt kredisi banka şubelerinden yapılan başvuru kapsamında kullanılabilmektedir.

Taşıt Kredisi Devam Eden Araç Satılabilir mi?

Kredi kullanılarak satın alınan araçlara, taşıt kredisi borçları bitene kadar ipotek koyulmaktadır. Buna bağlı olarak taşıt üzerinde bulunan rehin kalkmadan yani kredi borcu bitmeden araç başkasına devredilemez. Fakat, kredinin peşin kapatılması veya blokeli çek yönetiminden yararlanma yollarıyla blokeli araç satışı yapma yöntemi tercih edilecektir.

Taşıt Kredisi Başvuru Evrakları Nelerdir?

Taşıt kredisi başvuru belgeleri listesinin başında nüfus cüzdanı fotokopisi vardır. Şubelerden yapılan taşıt kredisi başvurularında sunulması gereken diğer evrakları şu yöndedir:

  • Sürücü belgesi aslı, fotokopisi,
  • Gelir belgesi veya maaş bordrosu,
  • 0 km taşıt kredisi başvurusu için taşıta ait proforma faturası,
  • İkinci el taşıt kredisine başvuru yapılacaksa, satışı yapan kişiye ait son motorlu araç tescil ve trafik belgesi,
  • İkamet belgesi,

Bu evrakların temin edilmesi halinde taşıt kredisine başvuru yapmak mümkündür.

Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Akbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Yapı Kredi, ING, QNB Finansbank gibi pek çok bankanın şubesinden taşıt kredisi başvurusu yapılabilmektedir. Kişi tercih ettiği bankanın en yakın şubesine giderek; gelir belgesi, nüfus cüzdanı, proforma faturası gibi belgeleri kredi departmanı müşteri temsilcilerine iletebilirler. Evrak teslimi ardından tercih edilen tutardaki taşıt kredisi için başvuru talep formu, kimlik ve iletişim bilgileriyle doldurulmalıdır. Formun imzalanması ve teslimi ardından başvuru tamamlanır.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Ne Kadar?

Taşıt kredileri için faiz oranları belirlenecektir. Ayrıca bu bankadan bankaya göre değişir. Örneğin 100 bin TL’lik taşıt kredisini 48 ay vade kapsamında sunan Akbank faiz oranını %1,79 olarak belirlemişken; aynı kredi Halkbank tarafından %1.59 faiz oranında kullanır. Garanti BBVA, 100 bin TL taşıt kredisini 48 ay vade kapsamında %1.89 faiz oranıyla, ING Bankası ise %2.34 faiz oranıyla sunar. En avantajlı faiz oranı ile taşıt kredisi kullanmak için bankaların sunduğu koşullar karşılaştırılmalıdır.

Taşıt Kredisi Aylık Taksitleri Ne Kadar?

Taşıt kredilerinin aylık taksit tutarları bankaların ödeme planlarına faiz oranları yansıtır. Ayrıca Kredi için belirlenen vade süresine göre değişir. Örneğin ING Bankası tarafından sunulan 100 bin TL’lik 48 ay vadeli taşıt kredisinin faiz oranı %2.34 olur. Aylık taksitleri 3.819 TL olarak hesaplanır. 48 ay sonundaki toplam geri ödemesi ise 183.818 TL olarak karşılanır.

Diğer yandan 100 bin TL’lik 48 ay vadeli taşıt kredisi için %1.59 faiz uygulayan Halkbank’ın hesaplığı aylık taksit tutarı 3.199 TL değerindedir. Kredi için belirlenen toplam geri ödeme ise 154.094 TL’dir. Bankaların belirlediği faiz oranları; yıllık toplam yıllık maliyet verileri karşılaştırılarak en uygun krediye başvurmak mümkündür.

Taşıt Kredisi Vade Süresi Ne Kadardır?

Taşıt kredisi için belirlenen maksimum vade 48 aydır. Son olarak, alınan taşıt ise bu süre boyunca ve kredi borcu ödenen kadar ipotek altındadır. Aracın ipotek altında olduğu süre zarfında yani belirlenen vade içerisinde kredi ödemesi yapılamazsa bankanın araca el koyma hakkı vardır.

YORUMLAR YAZ