• AMERIKAN DOLARI
    32,3498
    % 0,30
  • € EURO
    35,1307
    % -0,02
  • £ POUND
    40,8865
    % -0,32
  • ¥ YUAN
    4,4741
    % 0,21
  • РУБ RUBLE
    0,3497
    % 0,30
  • ALTIN (TL/GR)
    2.304,85
    % 1,21
  • BITCOIN/TL
    2306505,702
    % 3,39
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Nedir?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Nedir?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Covid-19 pandemi sürecinin kontrollü sosyal hayat ayağında istihdamın desteklenmesi adına İstihdam Kalkanı Paketi açıklanmıştır. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi; bu pakette iş veren ve işçi adına birçok hakkın korunması adına önemli düzenlemeler bulunmaktadır. Özellikle Covid-19 dönemi boyunca uygulatılan işten çıkartma yasakları 17 Temmuz ile 3 ay daha uzatılmakta ve bu uzatma süresi yetkisi Cumhurbaşkanındadır. Bu önlemin dışında işten çıkartılmış işçilerin yeniden işe alınmasında devlet desteği sağlanacağı duyurulmuştur. Bu paket ilgili bakanlıkların üzerinde çalışma yaptığı şu an için hazırlanan en geniş istihdam paketidir. Bu nedenle 25 yaşını doldurmayan veya 50 yaşın üstünde bulunan çalışanların kolay istihdam edilmesi için düzenlemeleri de kapsayıcı nitelikte olacaktır.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ne zaman başlayacak?

Yine bu İstihdam Kalkanı Paketi kapsamında 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi açıklanmıştır. Şu an açıklaması yapılan bu yeni emeklilik sisteminde işçi – işveren ve emeklilik sigorta şirketleri arasında uyumlu çalışmayı artırmak ve süreç hakkında öngörülebilirliği artırmak amacıyla 2022 yılında yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştır.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için ilk tanım; Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeniden yapılandırılmaya alınmıştır. Ayrıca bireysel Emeklilik Sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için “Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? makalemizde; Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında 28 Mart 2001 tarihinde oluşturulmuştur. İlk emeklilik planı ise 27 Ekim 2003 tarihinde gerçekleştirilerek faaliyete başlanmıştır. Bu Bireysel Emeklilik Sistemi vatandaşların aktif çalışma yaşamları süresince tasarruf yaparak emeklilik dönemlerinde hayat standartlarını korumaya yönelik tamamlayıcı sigorta türüdür. Gönüllü katılımın esas olduğu bu emeklilik sisteminde devlet desteği bulunmaktadır. Devlet her ay yatırılan katkı payı tutarının %25’i oranında destek

İlgili İçerik

Açıklanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile vatandaşların; emeklilik yaşamlarında da çalışma hayatlar devam ederken ki refah seviyesinde azalma olmaması amaçlanmaktadır. Nitekim sistemin yürürlüğe gireceği 2022 yılı itibariyle, katılım zorunlu tutulacaktır. Dolayısıyla bireysel Emeklilik Sistemini de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine dönüştürecektir.

Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde emeklilik yaşı kaç?

Ayrıca Bireysel Emeklilik Sisteminde olduğu gibi; çalışan kişileri birikim yapmaya teşvik eden Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde emeklilik yaşı 60 olarak belirlenmiştir. Ayrıca 60 yaşına gelen her çalışan; hesabındaki birikimlerinden oluşan emeklilik maaşına ek ücreti alacak.

Emeklilik yaşına gelen vatandaş; Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde biriktirdiği tutarın %25’ini toplu ödeme olarak talep etme hakkına sahipken; fon hesabında kalan tutar aylık olarak yansıtılacaktır. Yani Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde 60 yaşına gelen vatandaşlar; Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığı emekli aylığına başka bir deyişle, ek ikinci emekli aylığını alacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin Özellikleri

  1. Sisteme katılım zorunlu olduğu için sistemden cayma veya ayrılma hakkı bulunmamaktadır. Ancak sistemde kayıtlı bulunan vatandaşın maluliyet durumlarında cayma hakkı saklıdır.
  2. Bireysel Emeklilik Sisteminde çalışandan maaşının %3’ü oranında yapılan kesintinin yanında %25 Devlet Katkısı fon birikiminde tutulmaktadır.
  3. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde ise çalışanın maaşından alınan kesintinin dışında işverenden de henüz belirlenmemiş bir oranda kesinti yapar. Çünkü Devlet Katkısının yanında bir kalem daha aydan aya birikim için fonlanacaktır.
  4. Nitekim herkesin aldığı maaşın oranına göre Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde de farklı oranlarda maaşlara kesintiler uygulanması planlanmaktadır.
  5. Planlamaları devam eden sistemde birbirine entegre edilmek istenen kıdem tazminatı konusunda bir netlik yoktur. Ancak açıklanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine göre çalışanların kıdem tazminatı haklarında geçmiş döneme ilişkin bulundurulan hakları aynı şekilde korunarak sisteme entegresi sağlanacaktır. Burada dikkat edilen husus ise; çalışanların kıdem tazminatını alabilecek bir şekilde işten ayrılmış olmasıdır.
  6. Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegresi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde; bir yıldan uzun süreli çalışan işçilere 2022 yılından önce yapılan ödemelerde hiçbir kayıp yaşamazlar. Ayrıca Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine geçişi sağlanarak fonlanmaya devam edilecektir. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin yürürlüğe girdiği tarihte bir yıldan az süreli çalışanlar ise bireysel fon hesabında birikim yapmaya devam edecektir.
  7. Çalışanlar firma değiştirdiği takdir de; Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi bireysel fon hesabında bulunan çalışanın hakkı aynen korunacaktır.
  8. Mevcut çalışanlar birikmiş olan kıdem tazminatlarını Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine devretmeden bu tazminatı hak; ederek işten çıkarıldıklarında alma hakkına sahip olacaktır. Kıdem Tazminatı Fonu ile Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Fonu entegresi bu sistemin yürürlüğe girmesinden sonra çalışmaya başlamış vatandaşlar için geçerli olacak.

Sonuç olarak, Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin uygulanacağı 2022 yılına kadar sistemdeki tüm açıklar kapatılarak; işverenlerin yükünü arttırmayacak çözümler bulunacak.

YORUMLAR YAZ