Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süt Hayvancılığı İşletme Kredisiyle, süt ve süt ürünleri ile et üreticileri, işletmecileri ve bu sektörü besleyen diğer pozisyonlarda çalışmalar yürüten üreticileri bankalar her aşamalarında desteklemektedir. Tarım ve Çiftçi Kredileri ile hem özel sektör bankacılığı hem kamu bankacılığı üretici odaklı imkanlar sağlamaktadır. Devlet destekli kredi imkanları ile üreticiler düşük faiz oranları ve ertelenebilir vade seçenekleri sayesinde üretimlerini daha verimli yapabilmektedir. Tarım ve Ticaret Kredilerinde kullanım kapsamları bakımından işletme kredileri ve yatırım kredileri olarak ikiye ayırmak mümkündür. Yatırım Kredilerine “Hayvan Alım Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?”, “Besicilik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?”, “Traktör Hibesi ve Kredisi Nedir?”, “Sözleşmeli Tarım Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?”  başlıklı yazılarımızda detaylandırma getirmiştik. Bu nedenle daha detaylı bilgi almak için yazılarımıza başvurabilirsiniz.

Bu yazımızda ise açıkladığımız Süt Hayvancılığı İşletmelerinde doğan işletmeye dayalı finansman ihtiyacını karşılamak için bankalar tarafından sunulan kredi türlerinden Süt Hayvancılığı İşletme Kredisinden yararlanabilirler.

Bu ihtiyaçlardan başlıca aşağıdaki gibidir;

  • Hayvan yemi ve ilacı
  • İşletmesi sağlanan çiftliğin /işyerinin varsa kira giderleri,
  • Kullanılan süt sağma makinelerinin bakım – onarım periyotlarında doğan nakdi ihtiyaç,
  • İşletmeye ve hayvanlara uygulanabilecek sigorta poliçelerinin doğurduğu finansman ihtiyacı vardır.

Özel bankalar genellikle ihtiyaç kredisi veya ticari kredilerde de koşul olarak istedikleri sigorta kalemini, anlaşma sağladıkları sigorta firmalarından daha uygun fiyata “Hayvan Hayat Sigortası” seçeneğini sunabilirler. Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi başvuruları banka şubelerinden yapılmaktadır. Kamu ve özel bankaların her biri farklı imkanlar sundukları için üretici kendisine en uygun olan kredi koşullarını değerlendirerek kredisini almalıdır. Genel anlamda geri ödemelerde vadeleri erteleme imkanı sunan bankalar, 2 yıllık vade ötelemesinin ardından yine üreticiyi sıkıntıya düşürmeyecek şekilde üreticinin ticaretine endeksli bir taksitlendirmeye gitmektedir.

 Kamu Bankalarından Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi Alma

Kamu Bankalarında 2 yıllık vade ötelemesinin yanında 2 yılın ardından başlayan ödemeler; birinci ay, üçüncü ay, altıncı ay, onuncu ay olacak şekilde örüntüsel erteleme ile yapılması imkanı sağlanmaktadır.

Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi için Gerekli Belgeler

  • Gerçek kişi olarak başvuran üretici çiftçinin Çiftçi Belgesi veya Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesine sahip olması gerekmektedir.
  • Tarımsal işletmesini belgelendirebileceği tapu kaydı, kira kontratı gibi belgeler talep edilmektedir.
  • Kredi tutarına göre krediye karşılık talep edilmesi halinde gösterilecek teminatların belgeleri hazır bulundurulmalıdır.
  • Üretici çiftçinin faaliyetlerini gösteren son yıllarına ait bilanço ve gelir tablosu gerekmektedir.
  • Tüzel kişi olarak başvuran üretici çiftçiler bağlı olunan oda kayıt belgesi, vergi levhası, tüzel kişilik ana sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicili Gazetesi istenmektedir.
  • Ürünlerin kullanacağı arazilerin tapu belgesi bulundurulmalı; arazi kiralık ise noter onaylı muvafakatname hazır bulundurulmalıdır.
  • Yatırım Teşvik Belgesi ve Hesap Durum Belgesi istenmektedir.
  • Başvuru da bulunan yeni kurulmuş bir tüzel kişilik ise kuruluşa ya da son yılına ait gelir ve bilanço tablosu istenmektedir.

Özel Sektör Bankalarından Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi Alma

Aylık veya 3 aylık periyotlarla eşit taksitlerde ödeme imkanını genel anlam 18 – 24 ay arası vadelendirme yapan özel sektör bankaları sunduğu faiz oranları ile üreticinin yanında yer alır.

Genel Anlamda Talep Edilen Belgeler

  • Başvuran üreticiye ait çiftlik belgesi ve nüfus cüzdanı ile başvuru başlatılmaktadır.
  • Alınacak hayvanın Hayvan Kayıt Sistemi’ne (TÜRKVET) kayıtlı Damızlık Belgesi bulunmasıdır. Ayrıca hayvan 5 yaşından büyük olmalıdır.
  • İşletme tescil belgesi talep edilmektedir.
  • Hayvan varlığı listesi ve ikametgah senedi talep edilmektedir.

Süt Hayvancılığı İşletme Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin