Şoför Destek Kredileri Nelerdir? Nasıl Alınır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şoför Destek Kredileri Nelerdir? Şehir içi, şehir dışı taşıma işi yapan, ticari taksi dolmuş ve minibüs işletmeleri faaliyetinde bulunur. Bundan dolayı, hat/plaka veya ticari araç/servis aracı alımlarında kamu ve özel bankalar tüketicilere destek olmak amacıyla kredi kullandırmaktadır. Her bankanın belirlediği politikaya göre isimlerinde çeşitlilik arz eden bu kredileri genel anlamda KOBİ / Ticaret Kredileri kategorisine almak mümkündür. Bankalar dışında KOSGEB’in bazı sektörlerde direkt olarak araç alımı için olmayan ancak kapsamında tuttuğu destek paketleri vardır.

Bankaların Verdiği Destek Kredisinin Kapsamı

Bankalar müşterilerinin yeni ticari araç alımı veya ticari taksi plakası sahiplerinin karşılayabilirler. Nakit gereksinimleri için bankalar, kullanabilecekleri kredi çeşidi sunmaktadır. Bunun dışında yaptığı iş kolunun kurduğu dernek/oda/vakıf veya kooperatif üyeliği bulunan ticari araçların (taksi, minibüs, özel halk otobüsü veya servis aracı) sahiplerine hat bedeli, araç yenileme veya bakım-onarımın giderleri için finansman desteği sağlamaktadırlar. Genel anlamda plaka teminatlı olan bu krediler “Şoför Esnafına Plaka/Hat Teminatlı Kredi” ürünü olarak sunulmaktadır. “Taksi Kredisi”, “Şehir İçi Yolcu Taşımacılığı Kredisi” gibi adlandırmalarla hizmet veren kredi türüdür.

Sunulan bu krediler kapsamında bankalar müşterilerinden oda/dernek/birlik üyesi olmalarını talep etmektedir. Genel anlamda kredileri n faiz oranları bankadan bankaya değişmektedir. Bu açıdan başvuruda bulunan müşterilerin kendilerine en uygun faiz oranını takip ederek ona göre seçenekleri değerlendirmeliler.

Ayrıca ticari araç yenileme için yapılan başvurularda vade oranı 48 ay – 60 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla bankadan bankaya sunduğu farklı imkanlar göz önünde tutularak şoför işletmeleri sahipleri; tarafından nakit ihtiyacı için başvurulan kredilerde vade oranları 36 aydan 60 aya kadar farklılık göstermektedir.

Şoför Destek Kredileri Nelerdir?

Şoför Destek Kredileri, plaka teminatlı araç alım Kredilerinde, servis aracı alım kredilerinde, ticari taksi alım kredilerinde; ayrıca diğer nakit ihtiyaçlar için başvurusu yapılan kredi türlerinde kredi üst limiti çoğu zaman bankaların müşterileri için net olarak belirtmez. Müşterilerin talebi doğrultusunda şekillendirdiği kalemidir.

Yeni araç alımında bankalar tarafından ödenen bedel %100’ü bulacaktır. Diğer nakit gereksinimleri için başvurulan durumlarda ise taksi/otobüs/minibüs/servis plakasının anlık piyasa değerinin %30’u kadar bedel karşılanmaktadır.
Kredi başvurularında onay alım sürecinde hemen hemen her kredi için belirlenen kriterler söz konusudur. Burada bankalar kredi talebini reddedebilir.  Ve yahut müşterinin durumuna göre gerekli gördüğü durumlarda teminat talep etme hakkına sahip olacaktır.

Şoför Destek Kredileri Nelerdir? Nasıl Alınır?

KOSGEB ile Esnaf Kefalet Odalarından Verilen Ağır Vasıta Kredileri

Devletimiz tarafından küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için faizsizdir. Bağlı oldukları esnaf odaları ile yaptıkları anlaşmalar sayesinde desteklemeler sağlanmaktadır. Kamyon, TIR veya otobüs sahipleri içinde kendi esnaf odaları üzerinden düşük faizli kredi imkanı sunulmaktadır. Bu krediler sıfır ağır vasıta araçları veya ikince el ağır vasıta araçları için başvurusu yapılabilmektedir.

Sıfır Ağır Vasıta Araçları için 650.000 TL tutarında kredi desteğini senelik %4 ile %5 faiz oranında sunan “Ticari Araç Edinme Kredileri” 5 yıl vade imkanı sunmaktadır. Gerçekten kârlı bir kredi seçeneği olan bu kredi türünü tüketiciler ikinci el ağır sınıfta olan araçları içinde yapabilmektedirler.

Yaş sınırı 10 yaşa kadar tutulan ağır vasıta araçları için destek sağlanmaktadır. Özellikle kamu bankaları ile devletimizin destekleme adına finansman desteği sağlamaktadır. Bu imkanlar ile esnaf ağır vasıta araç alabilmektedir.

Başvuru süreci ise tüketicinin kendi meslek odasına bıraktığı başvuru dilekçesi ile başlamaktadır. Başvuru dilekçesi incelenen şoför destek kredileri talebinin olumlu karşılanması durumunda üst kurul tarafından kamu bankasına yönlendirilmektedir.

Böylece son noktada sadece bankanın aradığı şartlara kalmış olur. Bu şartların en başında da müşterilerin banka geçmişe yönelik kredi notu gelmektedir. Bu incelemelerin olumlu geçmesi halinde oda tarafından onaylanan üst limitli kredi kullanılabilmektedir.

Şoför Destek Kredileri Nelerdir? Nasıl Alınır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin