Seracılık Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Örtü altı yetiştiriciliği olarak da adlandırılan seracılık ülkemizin bir çok bölgesinde yapılan bir üretim ağıdır. Seracılık Kredisi, Türkiye genelinde yer alan seracılık faaliyetleri genellikle Akdeniz Bölgesinde olmasına rağmen ılıman iklim gösteren bölgelerimizde de seracılık yapılmaktadır. Ülke genelinde yürütülen seracılık faaliyetlerini Tarım ve Orman Bakanlığı takip etmektedir. Şuan seralarda üretimi yapılan ve %50 oranıyla birinciliği elinde tutan ürün domatestir. İhracat alanında da ülke ekonomisine katkı sağlayan bu üretim kolu Antalya, Hatay, Mersin, Muğla gibi illerimizde faaliyet göstermektedir. Domates dışında ise salatalık, karpuz, biber vb. sebze ve meyve üretimi yapılmakta ayrıca çiçekçilik sektörünü besleyen papatya, gül gibi süs bitkilerinin yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

KOSGEB Destekleri

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 4070 sayılı kanun kapsamınca yayınladığı 208 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği yayınlamıştır. Bu tebliğe göre Hazinenin mülkü olan tarıma elverişli tarım arazileri veya ihya yoluyla bu niteliklerin kazandırıldığı özel mülk edindirilebilir araziler zeytinlik, çay plantasyonu ve seracılık faaliyetleri gibi bahçelere dönüştürülerek mülk edindirilebilir. KOSGEB yeni iş kuranlara veya işini büyütmek isteyen çoğu sektöre destek sağlamaktadır.

Bu destekleri ve sektörlerini “KOBİ Kredileri” makale bölümünden okuyabilirsiniz. KOSGEB’in seracılık konusunda verdiği destek ise sıfırdan sera kurumu yapmak isteyen çiftçilere yönelik değildir. KOSGEB’in seracılık için verdiği destek yalnızca NACE Kodları dahilindedir. Bu kodlar Avrupa Birliği uyum sürecinde bir çok konuda tutturulmaya çalışılan standartlara dayalı iş yerlerinin veya işletmelerin güvenli bir çalışma ortamı sunup sunmadığına dair farklı iş kollarının sınıflandırıldığı bir kod sistemidir.

4 ile 6 haneli kodlardan oluşan bu kodlar tarafından sınıflandırılan işletmeler KOSGEB tarafından desteklenebilir ya da desteklenen sektörler arasında yer alıp almadığını göstermektedir. Buna göre seracılıkla alakalı belirlenen: 46.73.20 numaralı NACE Kodunda Az Tehlikeli olarak sınıflandırılmıştır. Bu koda bağlı olması, seracılık faaliyetleri yürüten çiftçiler açısından ticari faaliyetleri için önem arz etmektedir.

NACE Kodu dışında genç çiftçilerin desteklenmesi kapsamında Köye Dönüş Hibesi olarak verilen 60.000 TL hibe de başvuru aşamasında uygulamakta oldukları sera projeleri istenmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı Destekleri

Bakanlar Kurulu, Kamu bankaları aracılığıyla her türlü yetiştirmede seracılık yapan çiftçilere belli oranda hibe ve düşük faizli kredi imkânı sağlanması kararı almıştır. Alınan bu karara göre daha sistemli üretim yapılabilecektir. Bu karara göre devlet hibe ve kredi olanaklarından, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesinde Örtü Altı Üretim Sistemine kayıtlı olmalı ve en az 1 dekar büyüklüğündeki herhangi bir sınıfa ait ürün üretimi yapan çiftçiler yararlandırılmaktadır.

Desteklerden yararlanması uygun bulunan çiftçilerin yatırım aşamasında olması halinde %50 oranında hibe sağlanarak üretimdeki enerji kaynakları alımları kolaylaştırılmaktadır. Üretim aşamasında olan çiftçiler ise faaliyet sahalarının dekarına göre mazot, gübre, toprak analizi yaptırma ve danışman desteklerinden indirimle faydalanmaktadır. Bunun dışında hem yatırım aşamasında olan hem de üretim aşamasında olan çiftçiler, herhangi bir doğa olayından dolayı sigorta yaptırma bedellerinde %50 hibe desteği sağlanmaktadır.

Seracılık Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Bankaların Sağladığı Destekler

Kamu bankaları “Bitkisel Üretim Kredileri” adı altında çiftçilere destek sağlamaktadır. Yine aynı şekilde yatırım aşamasında olan üretici çiftçiler için “Yatırım Kredileri” sağlanmaktadır. Bitkisel üretim kapsamında üreticinin duyduğu ihtiyaç; tohum, gübre, yakıt, demirbaş alımı, bakım onarımı, sigorta vb. gibi konularda ise “İşletme Kredileri” ile karşılanmaktadır.

Seracılık Kredisi için Gerekli Belgeler

  • Gerçek kişi olarak başvuran üretici çiftçinin Çiftçi Belgesi veya Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesine sahip olması gerekmektedir.
  • Tarımsal işletmesini belgelendirebileceği tapu kaydı, kira kontratı gibi belgeler talep edilmektedir.
  • Kredi tutarına göre krediye karşılık talep edilmesi halinde gösterilecek teminatların belgeleri hazır bulundurulmalıdır.
  • Üretici çiftçinin faaliyetlerini gösteren son yıllarına ait bilanço ve gelir tablosu gerekmektedir.
  • Tüzel kişi olarak başvuran üretici çiftçiler bağlı olunan oda kayıt belgesi, vergi levhası, tüzel kişilik ana sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicili Gazetesi istenmektedir.
  • Ürünlerin kullanacağı arazilerin tapu belgesi bulundurulmalı; arazi kiralık ise noter onaylı muvafakatname hazır bulundurulmalıdır.
  • Yatırım Teşvik Belgesi ve Hesap Durum Belgesi istenmektedir.
  • Başvuru da bulunan yeni kurulmuş bir tüzel kişilik ise kuruluşa ya da son yılına ait gelir ve bilanço tablosu istenmektedir.

Yeni sera kurumu yapacak olan çiftçilerimize %75 oranında kredi imkanı sağlanmasının yanında ödemeleri 2 yıla kadar ötelenebilir 7 yıllık vade belirlemesi yapılmıştır. Ayrıca devlet ile yapılan birliklerin gereği olarak tarımsal üreticilerde faiz oranları düşük tutulmaktadır. Bu krediden faydalanmak için devlete vergi borcunun bulunmaması gereken üreticilerimize verilecek kredilerin sağladığı imkanlar kredi notlarına göre şekillenmektedir. Seracılık Kredisi başvuruları bankaların şubelerinden yapılmaktadır.

Seracılık Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin