Sağlık Giderleri İçin Kredi Çekebilir Miyim?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aniden ortaya çıkabilecek bir sağlık probleminin doğurduğu masrafları gidermek adına tüketicilerin aklına bir çok yol gelmektedir. Bu yollardan en garantilisi olan sağlık sigortası yaptırmamış olan tüketiciler ise sağlık giderlerini karşılayacak birikime sahip değilse bankalara başvurmayı düşünüyor.

Sağlık kredisi, kişilerin sağlık harcamalarını karşılamak için kullanabilecekleri bir tür kredidir. Bu krediler genellikle sağlık harcamaları için kullanılır, ancak aynı zamanda sağlık ekipmanları veya tedavi için yurt dışına gitmek gibi amaçlar için de kullanılabilir. Sağlık kredileri genellikle bankalar veya sağlık sigorta şirketleri tarafından verilir ve ödemeler genellikle aylık olarak yapılır.

Kredi Yerine Sigorta

Sağlık sigortası, yaşanabilecek her hangi bir sağlık sorununda vatandaşların masraflarını karşılamasına yardımcı olan bir sigorta çeşididir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye vatandaşlarına Genel Sağlık Sigortası (GSS) adıyla sunmuş olduğu sigorta hizmetinde, devletin sunduğu tüm sağlık imkanlarından yararlanılabilmektedir. Genel Sağlık Sigortasına ilave olarak özel sağlık sigortası yaptırarak özel hastanelerden ve hastalığın gerektirdiği özel bir tedaviden yararlanmak isteyen vatandaşlar bu sigorta çeşidini yaptırabilir. Özel sağlık sigortalarının kapsamı ve anlaşmalı oldukları yerler sigorta yaptırılan şirkete göre değişiklik gösterir. Poliçeleri inceleyerek en uygun olanı seçilmelidir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) veya bir başka adlandırma ile destekleyici sağlık sigortası; SGK’lıların daha yüksek standartlarda sağlık hizmetine ihtiyaç duymaları halinde o düzeyde sağlık hizmeti sunan hastanelerden hizmet alabilmelerini sağlayan, isteğe bağlı bir özel sigorta türü olarak karşımıza çıkar. Özel sağlık sigortasından farklı olarak daha kapsamlı bazı teminatları içerebilir.

Sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu hastanelerde vatandaşların masraflarının büyük bölümü karşılanır ama anlaşmalı olmadığı hastanelerde, alınan hizmete göre, oldukça yüksek tutarlar ödemek zorunda kalınabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelerde ise masrafların küçük bir yüzdesi karşılanmakta olduğundan tamamlayıcı sağlık sigortası ile bu fark telafi edilebilir.

Sağlık giderleri için özel bir kredi türü var mı?

Mevcut birikiminin ya da sigorta desteğinin yetersiz kaldığı sağlık durumlarında tüketicilerin aklına gelen ilk seçenek tüketici kredileri… Bankaların sunduğu tüketici kredileri nakit ihtiyaçları için imdada koşuyor. Kısıtlı sayıda banka da görülen ihtiyaç kredisinin bir alt türü olarak sağlık kredisi türü bulunsa da, genel olarak bankalarda sağlık giderleri için sunulan özel bir kredi türü bulunmuyor.

Bunun yerine bankaların sunduğu ihtiyaç kredisi sağlık giderlerini karşılamak için ihtiyaç duyulan nakit desteğini sağlayacaktır. Bankalar sağlık kredisi türü yerine kimi zaman bazı sağlık kuruluşları ile anlaşmalı ihtiyaç kredisi verebilmekteler. Ameliyat, tedavi, ilaç gibi yüksek tutarlı sağlık giderlerini karşılamak için bankaların sunmuş olduğu ihtiyaç kredisinden faydalanabilinir.

Sağlık Giderleri İçin Kredi Çekebilir Miyim?

Bu Kredilerde Faiz ve Vade Oranı Nasıl Oluyor?

Yasal düzenlemeler ile bütün ihtiyaç kredilerinde en fazla 48 aya kadar vade imkanı sunulmaktadır. Bu nedenle ister sağlık giderleri için kredi çekimi yapılsın ister başka bir ihtiyacı karşılamak adına kredi başvurusu yapılsın her türlü ihtiyaç kredisi için en fazla 48 ay vade kullanabilmektedir.
Faiz oranı ise her bankaya göre değişiklik gösterdiğinden size en uygun bankayı ve krediyi seçmek açısından araştırmalarınızı iyi yapmanızı öneriyoruz.

Başvurulan kredi de sağlık problemi nedeniyle çekileceği için kredi masraf kalemlerinden biri olan sigorta prim bedeli oldukça yüksek bir meblağ da çıkabilir. Bu nedenle kredi çekerken mümkünse sağlık problemi yaşayan şahsın adına kredi çekmemek oluşacak sigorta prim bedelinin normal düzeye çıkmasını sağlayacaktır.

Kredi masraflarını azaltmanın bir diğer yolu ise tedavi görülen sağlık kuruluşu ile banka arasında herhangi bir anlaşma yoksa bankaya kredi nedeni olarak sağlık giderleri gerekçe gösterilmeyebilir. Yalnızca temel ihtiyaç kredisi başvurusu yapılarak kredi notu ve gelir tablosunun ana değerlendirme kriteri olarak baz alındığı bir başvuru sürecinden geçilebilir. Böylelikle sigorta prim bedelinin daha makul düzeyde çıkması sağlanabilir.

Raporlu Dönem İçin Ertelemeli Kredi Kullanılır mı?

Sağlık durumu sebebi ile belirli bir dönem raporlu olunması durumunda, alınan maaşta ortalama %20’lik bir kayıp, raporun bitiş tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumundan maaşın alınmaması gibi gelir kayıpları ve gecikmeler yaşanır. Ayrıca bu dönemde hastane ve ilaç gibi ek ödeemeler de gelir gider dengesini bozabilir. Bu sebeplerden ertelemeli ihtiyaç kredisi kullanmak raporlu olunan dönemde daha doğru bir finansman şeklidir. Öte yandan, ertelemeli kredinin en büyük dezavantajı ise ertelemeli olmayan kredilere göre toplam kredi geri ödemesinin daha fazla olduğunu belirtmek gerekir. Bu etkenler göz önünde bulundurularak ertelemeli kredi kullanılmalıdır.

Sağlık Giderleri İçin Kredi Çekebilir Miyim?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin