• AMERIKAN DOLARI
    32,6039
    % 0,39
  • € EURO
    34,8231
    % 0,24
  • £ POUND
    40,5850
    % -0,03
  • ¥ YUAN
    4,5027
    % 0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3496
    % 0,94
  • ALTIN (TL/GR)
    2.493,37
    % 0,38
  • BITCOIN/TL
    2128650,613
    % 4,37
  • BIST 100
    9.473,45
    % -0,54

Ölen Kişinin Emekli Maaşı Kesilir mi?

Ölen Kişinin Emekli Maaşı Kesilir mi?

Ölen Kişinin Emekli Maaşı; emekli maaşını hak eden kişinin ölümü halinde; maaşının ne kadarının düşürüleceği veya tamamen kesilip kesilmeyeceği aslında kişinin almış aldığı emekli maaşının oranına bağlıdır. Geride kalan yakınlarının sosyal ve ekonomik durumlarına göre farklılık gösterir.

Söz konusu olan emekli maaşı; kişinin ölümünden sonra eğer emekli değil ve maaşı bulunmuyorsa eşine kalır. Ancak burada eşine maaşın ne kadarının kalacağı önemlidir. Ölen kişinin eşi ya da varisi olan çocukları aktif olarak çalışıyorsa; bu kişiler belirtilen maaştan yararlanamazlar. Maaşlar ayrıca ölüm aylığına hak kazanan kişi sayısına ve ölen kişiye yakınlık derecesine göre de değişir.

Ölen Kişinin Emekli Maaşını Kimler Alabilir?

Kişinin ölümünden sonra emekli maaşını almaya hak kazanacak olan kişiler; merhumun eşleri, ebeveynleri ve yetim çocukları olur. Ancak ölen kişinin, ölümünden sonra maaşını yakınlarına bırakması için bazı şartlar vardır.

Maaş almak isteyenlerin bu şartları kesinlikle sağlaması beklenmektedir. Ölüm halinde alınan aylığın boyutu; ölen kişinin yakınlığına ve ücret hakkı talep edenlerin sayısına göre değişir. Ölen kişinin akrabalarından sadece eşi, çocukları, annesi ve babası, kişinin geride kalan maaşından yararlanma hakkına sahiptir.

Vefat eden bir kişiyle yasal olarak evli olan eşe ödenen emekli aylığının oranı; çocukların ödemeye hak kazanıp kazanmadığına göre de değişir. Ölen kişinin maaşından sadece eş yararlanıyorsa, ölen kişinin maaşının %75’ini alır. Ancak bu maaşı ölenin eşinden başkası tarafından da kullanırsa dul kadının alabileceği ücret oranı %50 olarak hesaplanır.

Ölen Kişinin Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Merhumun oğullarının veya kızlarının dul ve yetim aylığı alabilmeleri için bu erkek ve kız çocuklarından belirli şartlar beklenmektedir. Ölüm ödeneğinin tek alıcısı ebeveyni olmayan bir çocuksa, bu çocuk ölen kişinin maaşının %50’sini alır.

Ölen kişinin eşi bu maaşı kullanıyorsa ayrıca bu maaşa ana babasız sadece bir çocuk hak sahibi ise; ölenin maaşından kesilen oran %30’dur. Ancak ölen kişiyle ilgili olarak birden fazla çocuk dul ve yetim aylığı başvurusunda bulunmuşsa; ücret oranı %25 şeklindedir.

Maaş almakta olan sigortalının veya hak sahibinin hayatını kaybetmesi durumunda, alacaklı olduğu tutarlar hesaplanarak SGK tarafından hak sahiplerine ödenir.

Söz konusu paranın ya da maaşın; SGK’dan alması için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Bu şartlar şunlardır.

  • Yetkili mahkemelerden alınma mirasçılık belgesinin aslı veya tasdikli sureti veya noter tasdikli veraset belgesinin aslı ibrazı,
  • Ölen sigortalının veya mirasçı olanların Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu uyarınca vergi muafiyeti belgesi verilmelidir.
  • Kanuni mirasçının ıslak imzalı başvurusu yapılmalıdır.
  • SGK şahsen başvurunun yapılması zorunludur.

Bu şartların yerine getirilmesinden sonra ilgili idare söz konusu başvuruyu inceleyerek kararını verecektir.

Hayat Sigortası Nedir? Teminatları Nelerdir?

Hayatın beklenmedik getirileri her zaman olmaktadır. Hayat Sigortası Nedir? Soruna cevap bulduğumuz bu makalede; insanların beklenmedik maddi ya da manevi değişim durumlarına daha kolay adapte olurlar. Ayrıca kendilerine sağladıkları güvencelerle doğru orantılıdır. Bu nedenle kendisini hem maddi hem manevi açıdan güvence altına alan vatandaşlar, hayat standartlarını korumak için “Hayat Sigortası” olarak adlandırılan sigorta çeşidini seçmektedir. Hayat Sigortası Nedir? Özellikleri Nedir?Hayat Sigortası poliçe sürecinde yaşanabilecek vefat; maluliyet (bir

İlgili İçerik

Ölen Kişinin Emekli Maaşı Kesilir mi?

Bu açıklamalara göre ölen kişinin emekli maaşının gerekli hallerde kesilmeyeceği; hak sahiplerine ödenmeye devam edeceği anlaşılmaktadır. Konuya ilişkin işlemler; düzenleyen kanun gereği hayatını kaybeden emeklinin geride bıraktığı eşi ve mağdur olan çocuklarına emekli maaşı ödenmeye belirli kriterler çerçevesinde devam eder.

Ölen kişinin ölümünden sonra eşinin emekli maaşını alabilmesi için; yasal nikahlı olması ve kendine ait bir maaşının bulunmaması zorunluluğu aranacaktır. Emekli kişinin dul kalan eşinin kanunen belirlenen bir iş yerinde çalışmaması ve emekli maaşının olmaması durumunda; kişinin emekli maaşı ödenecektir.

Eşinin haricinde ölen kişinin çocukları da emekli maaşını alabilirler. Ölen kişinin çocuklarının aylık alabilmesi için; cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır. Ölen kişinin çocukları 20 yaşından küçük iseler; herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmüyorlarsa ya da düzenli bir maaşları bulunmuyorsa emekli maaşı alabilirler. Ayrıca bekar olan ve geliri olmayan kız çocukları da ölen kişinin emekli maaşını alabilirler.

YORUMLAR YAZ