• AMERIKAN DOLARI
    32,5224
    % -0,08
  • € EURO
    34,8059
    % -0,19
  • £ POUND
    40,4751
    % -0,12
  • ¥ YUAN
    4,4888
    % -0,01
  • РУБ RUBLE
    0,3519
    % 1,27
  • ALTIN (TL/GR)
    2.421,20
    % -0,35
  • BITCOIN/TL
    2159947,240
    % 0,16
  • BIST 100
    9.709,61
    % 0,67

NACE Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?

NACE Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?

NACE kodu, ekonomi adına istatistikler üretilip yayılmasını sağlayan Avrupa’da kullanılan değerli bir kodlama sistemi olarak tanımlanır. Bu kod sayesinde ekonomik alandaki faaliyetler dünya standartlarına göre tanımlanır ve karşılaştırma yapma imkânı oluşur. Buna ek olarak işyerlerindeki tehlike sınıfı durumunu da göstermektedir. Altı haneden oluşmasından dolayı altılı faaliyet kodu diye de adlandırılır. Bu kod ile işyerindeki tehlike kodunu öğrenmek mümkündür ve de buna bağlı olarak iş yerinde doğru önlemleri almaya imkân tanır. NACE kodu harflerinin açılımı, “Nomenclature Des Activites Economiques Dans La Communaute Europeenne”’dir. Türkçe olarak ta “Avrupa Topluluğundaki Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırması” olarak çevrilir. Temel amacı faaliyet alanını belirtmek olan NACE kodları, aynı zamanda işyeri tehlike sınıfını da göstermektedir. Bu bağlamda da iş güvenliği için firmanın önlemler almasına imkan vermektedir. Yeni kurulan firmalar kurulum sürecinde ticaret odası kaydından bile önce NACE kodunu öğrenmek durumundadır.

NACE Kodu Ne İşe Yarar?

Yeni kurulan bir firmanın Ticaret Odası kaydından hemen önce NACE kodunu öğrenmesi gerekir. Çünkü bu kod sayesinde işyerinin tehlike derecesini öğrenme durumu mümkün olacaktır. Altı haneli olan NACE rakamlarının anlamı nedir sorusu merak edilen bir konudur. Kısaca özetlersek; NACE kodunun ilk iki rakamı genel faaliyetin, son 4 rakam ise alt faaliyetlerin sınıflamasını gösterir. Kodunun işyeri tehlike derecesini vermesi, yasalar önünde de iş güvenliği gerekliliklerini yerine getirme ve işyerini sorunsuz devam ettirmeye imkân sağlamaktadır. NACE tehlike sınıflandırması tespiti yapılırken işyerinin yaptığı ana iş baz alınır. Üç farklı tehlike derecesi mevcuttur. Bu tehlike sınıfları ve ilgili sektörler şu şekildedir;

  • Az Tehlikeli: Perakende, büro hizmetleri, alışveriş ve gıda üzerine firmalar.
  • Tehlikeli: Kesme, boyama, servis ve imalat üzerine firmalar.
  • Çok tehlikeli: İnşaat, tersane, maden üzerine firmalar.
KOSGEB Hangi İşlere Destek Veriyor?

KOSGEB hangi işlere destek veriyor sorusu, girişimciler ve yeni iş kuracak olan kişiler tarafından sıkça soruluyor. Bilindiği üzere KOSGEB her sektör ve her alanda destek sağlamıyor ancak çok geniş bir alanda iş kuracak olanlara hibe sağlıyor. Bu kurumdan destek alabilmek için birkaç kriter ve özellik aranıyor. Bu kriterlerden ilki, KOSGEB’in desteklediği alan ve sektörlerde bir iş kurulacak olmasıdır. Bundan dolayı KOSGEB hangi işlere destek veriyor sorusunun cevabına ilişkin detaylara yazının

İlgili İçerik

NACE Nasıl Öğrenilir?

Mevcutta aktif olan bir işyeri sahibinin NACE kodunu mutlak surette belirlemesi gerekmektedir. Bunun için firma çalıştığı mali müşavirden de destek alacaktır. NACE öğrenme yöntemleri için farklı alternatif vardır. Bunların ilki; İstanbul Ticaret Odası resmî sitesine girip ana sayfa üzerinden “Ticaret Sicil İşlemleri” ve devamında “NACE Kodları” bölümlerine tıklayıp, arama kısmına firmanın iş alanıyla ilgili kelimeler girilmesidir. Bu şekilde NACE kodu öğrenmek mümkündür. Diğer bir yöntem ise SGK sicil numarası kullanarak öğrenmektir. Firmanın SGK sicil numarasının 2,3,4,5,6,7. sayıları NACE kodunu vermektedir.

Son bir yöntemde NACE kodu öğrenmek için internet vergi dairesi üzerinden barkodlu vergi levhası alınmasıdır. Bu levhada “Ana faaliyet kodları” bölümünde NACE kodu mevcuttur. Eğer ki levhadaki kod ile firmanın iş kolu arasında uyuşmazlık var ise firma yetkilisinin TOBB’a başvurup NACE kodu düzeltme isteğinde bulunmalıdır. NACE kodu, birçok kurum ve kuruluşta kullanılmaktadır. Kullanılma nedenlerinin başında da Avrupa Birliği uyum çalışmaları gelmektedir. Ülkemizde NACE kodu kullanan kurumlar için örnek olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı gösterilecektir.

Bir İşyeri Kaç NACE Alabilir?

NACE uygulaması ve ilgili mevzuata göre, bir firmanın asıl NACE kodu değiştirilmez ama yan NACE belirlemesi imkânı vardır. Maksimum 4 yan NACE kodu alınmasına izin verilmektedir. Bir işyeri maksimumda kullanırsa elinde toplam 5 NACE kodu olabilmektedir. NACE eklemesi nasıl yapılır diye düşünüldüğünde yapılacak işlem; ilk olarak SGK’ya gitmek ya da resmi SGK internet sitesinden kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapıp, iş kolu kodu seçilmelidir. Devamında ise bu talebin değerlendirmesi sosyal güvenlik merkezi tarafından yapılır ve uygun ise iş kolu kodu eklemesi gerçekleşmiş olacaktır.

YORUMLAR YAZ