• AMERIKAN DOLARI
    32,5667
    % 0,14
  • € EURO
    34,9291
    % 0,67
  • £ POUND
    40,5662
    % 0,97
  • ¥ YUAN
    4,4960
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3497
    % 0,11
  • ALTIN (TL/GR)
    2.433,65
    % 0,05
  • BITCOIN/TL
    2171949,382
    % 0,75
  • BIST 100
    9.645,02
    % -0,50

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Ödeme Yöntemleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Ödeme Yöntemleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), vergi gelirleri açısından önemli bir yere sahip olan vergi çeşitlerindendir. Ülkeler kamu harcamalarını finanse edebilmek adına halka vergilendirme sistemi uygularlar. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’de araç kullanımına bağlı kamu harcamalarını karşılamak adına alınan spesifik nitelikli vergi uygulamalarındandır.

MTV birçok ülkede çevre vergisi adı altında yürürlükte iken ülkemizde servet vergisi adı altında uygulanmaktadır. Başka bir deyişle, MTV belirlenirken kullanılan taşıtın belirli özelliklerine göre ücretlendirme yapılmaktadır. Bunlara aracın tipi ve yaşı, motor özellikleri, kullanış şekli gibi durumlar örnek verilebilir. Vergi belirlenirken kişinin gelir kaynağı, mali durumu gibi durumlar ele alınmamaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

MTV ödemesini anlaşmalı bankalardan veya gelir idaresi başkanlığının internet sitesi üzerinden kart ile ödeyebilirsiniz. Geçmiş borçlar gecikme faizi uygulanarak aynı şekilde gelir idaresi başkanlığının internet sitesi üzerinden sorgulanarak ödenir. Birçok anlaşmalı bankalar bu borcu taksitlendirme imkânı sağlamaktadır. MTV ödemeleri yıllık olarak tahakkuk edilir ve her yılın Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksit şeklinde ödenebilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni trafik şubelerine kayıtlı araç sahipleri, Ulaştırma Bakanlığı’na kayıtlı ve tescilli uçak ve helikoptere sahip kişilerin, ilgili kurumlara kayıtlı motorlu deniz araçları sahiplerinin ödemesi zorunludur. Uzun süre ödenmemesi durumunda haciz işlemleri başlar. Bununla birlikte araçların zorunlu periyodik muayeneleri yapılmaz, kullanıma uygun olduğu ile ilgili elverişli belgeleri verilmez.  Ödeme esnasında yanlış plakaya ödeme yapılması durumunda veya ücreti iki kere ödenmesi durumunda ücret iade edilir. Ücretler her yıl yıllık enflasyon oranına göre belirlenmektedir.

Mesela engellilik derecesi %90 ve üzeri malul ve engelliler bu vergiden muaf tutulmaktadırlar. Araçları çalınmış, bunu ilgili kurumlara bildiren, tescillendiren kişiler için ilgili araç için yükümlülüğü sona erdirilir. İlgili aracın bulunması durumunda ise kayıp olduğu zamanın ödemesi tekrar alınmamaktadır.

Türkiye’de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Hangi ürünlerde Uygulanır?

Özel Tüketim Vergisi kısa adıyla (ÖTV) bir harcama vergilendirme sistemidir. Asıl amacı gelir sağlamaktan ziyade zararlı mal veya maddelerin kullanımını azaltarak sosyal fayda sağlamaktır. Devletin önemli gelir kaynaklarından biri  Özel Tüketim Vergisi olmuştur. Öyle ki ülkemizde de 2002 yılından itibaren yürürlüğe girmiştir. Devlete katkı sağlayan bu durum vatandaşların günümüz ekonomik şartlarında yaşam kalitesini düşüren bir hal almıştır. Özel Tüketim Vergisi Nedir ve Nerelerde Uygulanır? ÖTV’nin hangi mal veya hizmete

İlgili İçerik

Dünyada ve Türkiye’de Motorlu Taşıtlar Vergisi Uygulamaları ve Önemi

Ülkelerde ulaşım imkânlarının artması ile birlikte doğayı kirletme oranlarında da artış gözlenmektedir. Hava kirliliğinin en temel sebeplerinden olan karbondioksit emisyonunun elektrik ve ısı üretiminden sonra en çok ulaşım sektöründen kaynaklı oluşmaktadır. En çok kirlilik yaratan ve kullanımı en yaygın olan alt kol ise karayolları ulaşımıdır. Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bu problemi yönlendirmede ve takibini sağlamada etkili olduğu görülmektedir. Ayrıca, günümüz teknolojisinde çevre kirliliğini azaltıcı doğa dostu ulaşım araçları üzerinde yapılan çalışmalar devam etmektedir.

Böylece doğaya zarar vermeden ulaşım ihtiyacımızı daha da güvenle karşılayabileceğiz. Kısacası Motorlu Taşıtlar Vergisi; araçların doğayı kirletme oranına, yaşına ve kullanım tipi gibi durumlara göre ücretlendirmesi yapılan bir taşıt vergilendirme sistemidir. Bu vergi tipi günümüzde hemen her alandaki gibi internet ve bankacılık sistemleri üzerinden yapılabilmektedir. Belirli bankalar ücretlendirmeyi taksit yapma imkânı sağlar. Ayrıca kişi bu ödemeyi yılda 2 kez yapar ve her yıl ödeme tutarı değişkenlik göstermektedir. Böylece giderek yaygınlaşan birçok ülkede çevre vergileri arasında gösterilen Motorlu Taşıtlar Vergisi ‘kirleten öder ’düşüncesi anlayışındadır.

Bu vergilendirme sisteminin günümüzde yaşanan küresel ısınma ve kirliliğinin önüne geçmek içindir. Her şeyden önce en azından etkisini azaltmakta etkili olduğu görülmektedir. Son olarak, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına doğa dostu araçların kullanılabilir. Gündelik yaşantıda mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiğinin ve bu konu hakkında bilinçli tüketiciler, bilinçli yarınlar yetiştirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bu düşünceyle bakıldığında Motorlu Taşıtlar Vergisi daha da anlam ve önem kazanır.

YORUMLAR YAZ