Basınçlı Sulama Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sulama yöntemleri üreticilerimizin verimini oldukça ciddi oranda artıran bir etkendir. Sulama kredisi, verimli üretimin de bulunan üretici daha çok ürün elde ederek daha ciddi kazanımlarda bulunur. Bu nedenle sulama yöntemlerinin en modernini tercih etmelidir.

Sulama Kredisi ve Sistemleri Nelerdir?

Sulama yöntemler yüzeyden / geleneksel sulama yöntemleri ve basınçlı / modern sulama yöntemleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Geleneksel sulama yöntemleri ciddi maliyetler doğurmayan, aslında insanın oldukça ilkel dönemlerden beri uyguladığı sulama yöntemleridir. Karık Sulama Yöntemi, Tava Sulama Yöntemi ve Uzun Tava (border) sulama yöntemi olarak isimlendirirler.

Bunlar dışında kalan basınçlı / modern sulama kredi yöntemleri ise doğayla daha uyumlu ve kullanılacak sulama suyunun daha eşit şekilde dağılmasını sağlar. Toprağın yüzeyinde fazladan kalan sulama suyunun bulunmamasından dolayı buharlaşmadan doğan su kayıplarını dindirir. Uygulanan modern sulama yöntemine göre değişiklik gösteren ancak önceden ayarlanan sulama yönteminde bitkiler kökten ıslatıldığı için yabancı ot gelişiminin önüne geçilmiş olur. Bu etkilere göre arazi içinde ihtiyaç duyulan basit otomasyon ekipmanları ve iş gücünden tasarruf sağlanmış olur. Yağmurlama sulama yöntemi, mikro yağmurlama sulama yöntemi, sızdırma sulama yöntemi, damla sulama yöntemi; modern sulama yöntemleri çeşitlerindendir.

Basınçlı Sulama Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

Kamu ve özel sektör bankalarında bu kredi türü tarım kredisi kapsamındadır. Modern / Basınçlı Sulama Yöntemi sistemleri küçük arazi yada seralara ciddi maddi külfetler doğurmadan halledilebilirken; büyük tarla ve arazilerde üreticiler finansman desteği almak için bankalara başvurmaktadır. Özel Sektör Bankacılığında verilen Modern / Basınçlı Sulama Kredilerinde 48 aydan 60 aya kadar değişen vade seçeneği sunmaktadır. Verilen kredi tutarı ise üreticinin beyan ettiği proforma fatura bedelinin %100’üne kadar verilebilmektedir. Ödeme kolaylığında ise esnek ödeme imkanı sağlanarak birinci ayda, üçüncü ayda, altıncı ayda ve on ikinci ayda ödemelerin yanında yılda bir ödeme imkanı da sunulabilmektedir.

Kamu ve Özel Sektör Bankalarının Talep Ettiği Belgeler

  • Gerçek kişi olarak başvuran üretici çiftçinin Çiftçi Belgesi veya Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesine sahip olması gerekmektedir.
  • Tarımsal işletmesini belgelendirebileceği tapu kaydı, kira kontratı gibi belgeler talep edilmektedir.
  • Kredi tutarına göre krediye karşılık talep edilmesi halinde gösterilecek teminatların belgeleri hazır bulundurulmalıdır.
  • Üretici çiftçinin faaliyetlerini gösteren son yıllarına ait bilanço ve gelir tablosu gerekmektedir.
  • Tüzel kişi olarak başvuran üretici çiftçiler bağlı olunan oda kayıt belgesi, vergi levhası, tüzel kişilik ana sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicili Gazetesi istenmektedir.
  • Ürünlerin kullanacağı arazilerin tapu belgesi bulundurulmalı; arazi kiralık ise noter onaylı muvafakatname hazır bulundurulmalıdır.
  • Yatırım Teşvik Belgesi ve Hesap Durum Belgesi istenmektedir.
  • Başvuru da bulunan yeni kurulmuş bir tüzel kişilik ise kuruluşa ya da son yılına ait gelir ve bilanço tablosu istenmektedir.
  • Finans ihtiyacı durulan malzeme veya işçiliğin proforma ve kesin faturasıdır.

Basınçlı Sulama Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin