Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1991 Temmuz’da kurulan Kredi Garanti Fonu (KGF), Türk Ticaret Kanunu’nun belirlediği esaslarla kurulmuş bir anonim şirkettir. Kamu kuruluşu ve kamu kuruluşu sayılan ortaklar ile Özel Bankaların ortaklığı ile kurulmuştur. Kamu Kuruluşu sayılan ve Kamu kuruluşu olan ortaklar %33,25 oranıyla KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), %33,26 oranıyla TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) , %0,16 oranıyla TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu), Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA)ile Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) ile Kamu Bankaları olan Türk Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası ve diğer özel bankalar %33,33 oranında KGF’ye ortaktır.

Fonun çalışma ve destekleme mantığı tam olarak kefillik mantığıyla çalışmaktadır. Bir işletmenin, şirketin, yatırım yapacak bireysel yatırımcıların bankalara karşı desteklenmesini sağlamaktadır. Kredi Garanti Fonu bir kefalet kuruluşudur. Faaliyet alanında kredi tahsis etmez ancak kurulacak ya da kurulmuş olan işletmelerin, üretim tesislerinin lehine kefil olarak bankalardan herhangi bir kredi ihtiyaçlarında kredi alımını kolaylaştırmayı amaçlar.

Kredi Garanti Fonu Ürünleri Nelerdir?

  • Yeni bir yatırım yapma, yeni bir iş kurma amacında olan yatırıcımlar için
  • Mevcut üretim tesisi veya iş yerinin genişletilmesi
  • Ham madde ihtiyacının karşılanması adına duyulan maddi ihtiyaç temini
  • Yeni teknolojik gelişmelere göre üretimde kullanma ihtiyacı
  • İş yerini yeni bir tesise taşınmada doğacak ihtiyaçlarda
  • İhracat ve ithalat finansmanında
  • Teminat mektubu amaçlı kredilerde
  • KOBİ sınıfında bulunan işletmelerin içinde bulunduğu herhangi nakdi ve gayri nakdi kredilere Kredi Garanti Fonu tarafından destek sağlanmaktadır.

Bu kaynakları “Öz kaynak Kefaletleri” ve “Hazine Destekli Kefaletler” olarak iki ayrı fon kaynağı olarak açıklamaktadır. Bu kaynakların fonlanması için Hazine Müsteşarlığı, Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı Şti. Türkiye Şubesi (BTC Co.), Avrupa Yatırım Fonu (AYF) gibi kurum ve kuruluşlar da hibe ve fonlara dayalı olarak farklı kefalet uygulamaları sağlamaktadır. Öz kaynak Kefaletlerinde KOBİ’lerin başvurusu ile fonlanma konusunda denetime tabi tutulan Banka Kredileri ve Doğrudan kendilerinin fonladığı krediler bulunmaktadır. Hazine Destekli Kefaletlerinde ise direkt olarak devletten sağlanan fonların doğru kaynaklara ve ihtiyaç duyan KOBİ’lere aktarımı sağlanır.

Kredi Garanti Fonu (Kgf) Nedir?

Kaynakların vadelerinde ise öz kaynakların vadesi; işletme kredilerinde asgari 6 ay, azami 60 ay olarak belirlenmiş olup ödemesiz dönem azami 1 yıldır. Yatırım kredilerinde ise vade süresi asgari 6 ay, azami 84 ay olarak belirlenmiş olup ödemesiz dönem azami 2 yıldır. İşletmelerin veya yatırımcıların kefalet fonundan yararlanma süresi KGF’nin kefalet tahsis tarihi olarak belirlediği tarihten itibaren 1 yıldır. Genel anlamda Kredi Garanti Fonundan vade süreleri asgari 6 ay, azami 60 ile 84 ay arası tutulmuş, ödemesiz dönem 12 ay olarak belirlenmiştir. Kefalet oranı ise %80 ile %100 oranında değişmektedir.

Kefalet Maliyeti Nedir?

Kredi Garanti Fonu tarafından uygulanan kefalet tutarı üzerinden kredi kullandırım tarihinden itibaren %0.03 belirlenen oran haricinde farklı bir ücret veya komisyon alınmamaktadır. Ancak özel bankalar kefalet bakiyesi üzerinden yıllık %1 ile %2 arasında oldukça küçük oranlarda komisyon tahsis edebilmektedirler. Buna göre özel bankalar “İnceleme Ücreti + Tahsis Komisyonu” şeklinde ücret almaktadırlar.

Kredi Garanti Fonundan Kimler Faydalanabilmektedir?

KGF desteklerinden yalnızca KOBİ sınıfında bulunan işletmeler faydalanabilmektedir. KOBİ vasfında yer alan; tüm esnaf ve sanatkarlar, Meslek odalarına bağlı bütün serbest meslek mensupları, Tarımsal İşletmeler ile Kooperatifler, Tarımsal ve Hayvancılık ile uğraşan çiftçiler iktisadi ve ticari işletme ve sektörler yer ve bölge ayırt edilmeden yararlandırılmaktadır.
Kobi sınıfında olmasına rağmen; tasfiye veya iflas süreci içerisinde olan işletmeler, SGK veya Vergi borcundan dolayı takibe alınan işletmeler veya bankalar tarafından takibe giren yatırımcılar bu destek fonundan yararlanamamaktadırlar.

Kredi Garanti Fonuna nasıl başvurulur?

KOBİ’ler banka yerine doğrudan KGF’ye başvurabilmektedir. Ayrıca KOBİ’ler; TTGV, TÜBİTAK, KOSGEB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kamu bankalarından yapılan kredilere ve destek başvurularına yönelik kefalet taleplerini 35 ilde bulunan 40 KGF Şubesine doğrudan başvurulabilmektedir. KGF’nin kefaletinden yararlanmak isteyen işletmeler, bankalardan kullanacakları krediler için KGF’nin ortağı olan bankalardan herhangi birine de başvuruda bulunmaları yeterlidir.

2020 yılı itibarıyla Kredi Garanti Fonu Genel Müdürlüğüne İsmet Gergerli’nin görevinden ayrılmasının ardından, yerine Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz atandı.

Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin