KOBİ Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KOBİ kredisine bakmadan önce KOBİ’nin ne olduğunu açıklamak gerekmektedir. KOBİ açılımı ile Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerdir. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsamaktadır. Bu işletmelerin genel anlamdaki özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Mikro İşletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya gelir bilançosu 3.000.000 TL’nin altında kalan ve bünyesinde 10 kişiden az eleman istihdam eden işletmelerdir.
  • Küçük İşletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya gelir bilançosu 3.000.000 TL ile 25.000.000 TL’nin arasında kalan ve bünyesinde en fazla 50 kişi istihdam eden işletmelerdir.
  • Orta Ölçekli İşletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya gelir bilançosu 25.000.000 TL ile 125.000.000. TL’nin arasında kalan ve bünyesinde 250 kişiden az eleman istihdam eden işletmelerdir.

Kobi İşletme Türleri Nelerdir?

KOBİ’ler, işletme kapasitelerine göre çalışan sayıları ve maliyetlerine göre sermaye veya oy hakkı ilişkilerine göre 3’e ayrılmıştır

  • Bağımsız işletme: Başka bir işletmenin %25 veya daha fazla oranına sahip olmayan işletmeler; herhangi bir kişi, kurum veya kuruluşa bağlı olmayan %25 veya daha fazla hisseye sahip olmayan işletme sahipleri bağımsız işletme kabul edilir.
  • Ortak işletme: Bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte hakimliği taraflardan birine vermeyecek şekilde, başka bir işletmenin oy hakları veya sermayesinin yüzde yirmi beş ve fazlasına ve yüzde ellisi ve daha azına sahip olması durumudur. Yahut işletmelerden kendisinin oy hakkı veya sermayesinin yüzde yirmi beşten fazla, yüzde elliden az başka bir işletmenin hakim etki yaratmaması dikkate alınarak yapılan düzenlemeye sahip olunması durumunda bunlar ortak işletme sayılır.
  • Bağlı işletme: Bir işletmenin, başka bir işletmenin sermayesine veya oy haklarının çoğunluğuna sahip olması durumunda; başka bir işletmenin yönetim, yürütme veya denetim kurulu üyelerinin çoğunluğuna sahip olmaması, başka bir işletmenin hissedarı veya ortağı olması ve bu işletmenin diğer hissedarlarıyla yaptığı anlaşma ile oy haklarının çoğunluğunu tek başına kontrol etme hakkına sahip olma şartlarından birinin sağlanması durumunda hakim ve bağlı işletme modeli yaşanmaktadır.

Hangi Tür İşletmeler KOBİ sayılmaz?

Kamu yatırım şirketlerinin, girişim sermayesi yatırım ortaklıklarında ve bir işletmedeki toplam yatırımlarının 8.000.000 TL’yi geçmemesi şartıyla düzenli olarak yapılan ticarette herhangi bir bağlı işletme özelliklerine bakılmaksızın Bağımsız KOBİ işletmesi sayılmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarından herhangi birinin kontrolündeki işletmeler ise KOBİ sayılmamaktadır. Bir işletmenin kamu kontrolünde olması %25 veya daha fazlasına doğrudan veya dolaylı olarak kamu işletmeleri hakim kontrolde bulunmaları demektir.

Esnaf, KOSGEB Haricinde Destek Kredilerini Nereden Alabilir?

Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın kendisine bağlı bulunan esnafı desteklemek adına kamu bankaları ile giriştiği protokol ile esnafa destek kredisi verilmektedir.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Destek Kredisi Başvuru Şartları

  • Başvuran esnafın minimum 3 ay boyunca kendi esnaf odasına kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Esnaf, bir tane memur ve en az 2 tanede esnaf odasına kayıtlı kefil beyan etmesi gerekmektedir.
  • Başvuru esnasında devlete ait herhangi bir vergi borcunun bulunmaması gerekmektedir.
  • Kamu bankalarının talebi doğrultusunda başvuru yapan işletme sahibinin ipotek yada rehin gösterebilecek taşınmaza sahip olması gerekmektedir.
  • Başvuru yapan esnafın KOSGEB’in destek paketlerinden yararlanmamış olması gerekmektedir.
  • Esnafın almış olduğu başka bir KOBİ Kredisinin olmaması gerekir.

Esnaf ve Sanatkar Odası Esnaf Destek Kredisi Başvuru Süreci

  • Esnaf bağlı olduğu meslek odasına Esnaf Kredisi kullanmak istediği dilekçesi ile beyan etmelidir.
  • Oda her hafta kurulan kurulunda esnafların başvuruları incelenecektir. Herhangi bir olumsuz sonuç çıkmaması halinde Oda tarafından anlaşmalı oldukları kamu bankasına iletilecektir.
  • Başvuru talebi de kamu bankası tarafından incelenip, gerekli evrakların talebinden sonra krediye onay verilmektedir.

Özel Banka Kredileri

Her bankanın sunduğu hizmetlerden biri olan KOBİ Kredilerinde kredi olanakları, kredi miktarında farklılık göstermektedir. Özel bankalar tarafından belirlenen protokolde KOBİ kredisi kullanmak için işletme sahibi başvurusunda kimlik, vergi levhası ve mutlaka bağlı olduğu odaya ait kayıt belgesini sunması gerekmektedir.

Belgelerini bankaya ibraz ettikten sonra kredi başvuru süreci incelemesine giren banka tarafından olumlu ya da olumsuz dönüşler başvuru sahibinin kredi notu, gelir durumuna uygun çıkmaktadır.  Süreç bundan sonra eğer olumlu olursa bankanın belirlediği doğrultuda devam etmektedir. En uygun faiz oranlarını öğrenmek ve en kârlı KOBİ Kredi olanaklarını görmek için KOBİ kredisi sorgulamanızı öneririz.

KOBİ Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin