İskonto Kredisi ve İştira Kredisi Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticari işletmeler tarafından sıklıkla kullanılan iskonto kredisi veya iştira kredisi , özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin vadesi gelmemiş olan senetlere karşılık nakit ihtiyacının karşılanabilmesi için sunulan bir bankacılık ürünüdür.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) yatırım ve üretimlerini etkin bir şekilde devam ettirebilmek için her zaman nakde ihtiyaç duymaktadırlar.  İşletmeler mal ve hizmetlerinin karşılığında her zaman en güvenilir şekilde ödeme alamazlar. Yapmış oldukları satışa karşılık senet veya çek gibi risk faktörü yüksek yöntemlerle ödeme alma gibi durumları da olur. Çek ve senetle yapılan ödemelerdeki risk faktörlerinin en büyüğü evrakların karşılıksız çıkmasıdır.

Çek veya senette belirtilen vade gününe kadar ödeme alamayan işletme sahipleri nakit ihtiyacı olmasına rağmen beklemek zorunda oldukları için bu bekleme mağduriyetini yaşamak istemezler. Bu yüzden KOBİ’lerden yana bir tavır izleyen bankalar işletmelerin vade gününe kadar beklememeleri için, vade gününe kadar evraklarının kaybolmaması ve çalınmaması gibi riskleri yaşamaması için iskonto – iştira kredisi seçeneğini sunmaktadır.

Nakit ihtiyacını karşılama adına bankaların sunmuş olduğu bu kredi çeşidi ticari kredilerde nakdî kredi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anlamda vadesi gelmemiş ve çek veya senetlerin birden fazlası içinde tek seferde başvurusunun yapılabildiği bir bankacılık hizmetidir. Bankaların işletmeleri düşünerek ortaya koydukları bu hizmette tabii olarak kredi masraf kesintileri ile kârlı çıktığını görüyoruz.

Bankalar vade tarihi ile krediyi çekmek için işletme sahibinin başvurduğu tarih arasında kalan süre için faiz ve komisyon oranı belirler. Bankanın talep ettiği faiz ve komisyon tutarı dışında KKDF, BSMV gibi vergi kesintileri de yapmaktadır. Tüm bu yasal kesintilerin sonrasında kalan çek tutarı KOBİ’ye ödemektedir. Kesinti olsa dahi KOBİ’ler kısa vadeli nakit ihtiyacını gidermek adına bu kredi türüne başvurmaktadır. İskonto kredisinin vadesi ise çek veya senedin vadesi zamanıdır. Bankaya nakit olarak ödeme yapılmaktadır.

İskonto Kredisi ile İştira Kredisi Arasındaki Fark

Temel fark senet borçlusunun başka belediye içerisinde ikamet etmesidir. Bankalar açısından “aynı belediye sınırları” tanımı, işlemi yapılan şubelerin bulunduğu bölgenin belediyesi kıstas olarak alınmaktadır.

İskonto kredisi vade zamanı henüz gelmemiş olan senet veya çeklerin ödemesini yapacak kişinin iskonto kredisini çektiği bankanın olduğu belediye sınırları içinde olması durumunda verilen kredidir.

İştira kredisi ise vade zamanı henüz gelmemiş olan senet veya çeklerin ödemesini yapacak işletme sahibinin krediyi çektiği bankanın olduğu belediyenin sınırları dışında olduğu kredi çeşididir.

İskonto Kredisi Ve İştira Kredisi Nedir?

İskonto – İştira Kredisi Başvuru Şartları

Birçok kişinin veya malın topluluğundan oluşan ve bir bütün olarak sayılan, hukuki düzenlemeler bakımından iki tür kişilikten biri olarak karşımıza çıkan Tüzel kişilerden talep edilen belgeler;

  • Ortak veya varsa kefile ait nüfus cüzdan fotokopileri,
  • İmza sirküleri,
  • Mevcutsa bağlı olduğu odaya kayıt belgesi,
  • Başvuran KOBİ’nin son 2 senesine ait Bilanço ve Gelir Tablosu
  • Ortaklara ve şirkete ait varsa mal varlığı dökümü

Hukuki düzenlemeler bakımından bir diğer kişilik olarak kabul edilen Gerçek kişilerden talep edilen belgeler;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • İmza beyannamesi
  • Bağlı olduğu oda kayıt belgesi,
  • İşletme sahibinin 2 seneye ait hesap defteri ya da bilanço ve gelir tablosu
  • Varsa mal varlığı dökümü.

İskonto – İştira Kredisi türüne başvurular yalnızca banka şubelerinden yapılmaktadır. Bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte işletme sermayesine destek olarak bankalar, kısa vadeli finansman sağlamak için İskonto Kredisi’nden yararlanmanıza imkan tanımaktadır.

İskonto Kredisi ve İştira Kredisi Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin