İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İpotekli ihtiyaç kredisi ya da diğer adı ile bireysel finansman kredisi; bilinen ihtiyaç kredisi aksine daha yüksek meblağ ihtiyacında daha uzun vadeli bir ödeme planı ile kredi kullanmak isteyen müşteriler için başvurulan bir alternatif kredi çeşididir.

Kredi çekebilmek adına bankaların talep ettiği belgelenebilir gelir ve sigortalılık süresi yanında kredi notunun da yüksek olması gerekmektedir. Bankalar ise maksimum kredi tutarını, krediyi alıp alamayacağını bu bilgilere göre düzenlemektedir. İpotekli ihtiyaç kredisi ise bankaların ihtiyaç kredisi başvurusunu reddettiği ya da müşterinin talep ettiği kredi tutarını vermediği durumlarda tercih edilir. Kredinizin tutarını yükseltmek istediğiniz, daha uzun vadede ödeme yapmak istediğiniz ve tüm bunlara gelirinizin kredi geri ödemeleri için yetmediği durumlarda ipotekli ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. Böylece bankaların kendi prosedürlerine göre değişse de vade oranını oldukça uzatabilirsiniz.

İpotekli Krediye Ne Durumlarda Başvurulabilir?

Daha yüksek tutarlı kredi kullanımı ise size çoğu konuda kolaylık sağlar. Örneğin çeşitli bankalara bulunan borçları kapatmak ve borcu tek bir kredide toplamak için ipotekli krediye başvuru yapılabilmektedir. Ev peşinatı yapmak, yeni bir işte sermaye olarak kullanmak, yüksek tutarlı nakit ihtiyacını karşılamak için ipotek karşılığı kredi kullanmak daha mantıklı bir seçimdir.

İpotekli kredilerde başvurular banka şubelerinden yapılmaktadır. İhtiyaç kredisi başvuruları gibi internet bankacılığı seçeneğini kullanmak mümkün değildir. İhtiyaç kredisi başvurusunda gerekli olan belgelerin yanında ipotek ettirilecek taşınmazın da tapusunun da ibraz edilmesi gerekmektedir. Banka ile yapılan bire bir görüşmeler ile borç ödemelerinde vade oranını, faiz oranını ibraz edilen taşınmazın değerine göre belirleye bilinmektedir. Standart ihtiyaç kredisi ile arasındaki en büyük fark daha yüksek tutarda borçlanmaya karşılık daha düşük faiz oranı ve daha düşük vergi oranıdır.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Tutarları

İpotekli kredilerde kredi tutarının belirlenebilmesi için banka ile yapılan birebir görüşmelerde ibraz edilen taşınmazın ekspertiz raporu gibi masraflar doğacaktır. Bu masraflar kredinin onaylanmasından bağımsız olarak ödenen masraflardır. Kredi tutarının belirlenmesi için ekspertiz raporu gerekmektedir. Bazı bankalar taşınmazın değerinin %50’sine kadar maliyette kredi kullandırırken, bazı bankalarda bu oran %75-%80’e kadar kredi maliyetini çıkarabiliyor. İbraz edilen tapu bir gayrimenkul tapusuysa evin değerinin üzerinde üst kredi limiti kabul edilebiliyor. Ancak bankaya arsa veya araba ipoteği gösterildiğinde üst kredi limiti taşınmazın değerinin altında kalabiliyor.

İpotekli kredi de faiz oranı ihtiyaç kredisine yakın çoğu banka da daha az olabilmektedir. İpotekli kredi masraflarında herhangi bir alım satım olmadığı için tapu harcı ödenmez. Ancak verilecek olan teminata göre ipotek konulacağı için ipotek masrafı ve tapu işlem ücreti kalemleri çıkmaktadır. Yine bankaya gayrimenkulünü ipotek olarak gösteren müşteriler kredinin %5’i oranındaki Banka Sigorta Muameleleri Vergisinden (BSMV’den) muaf tutulmaktadır.

Cari Hesap Programı Ne İşime Yarar?

İpotekli Kredi Borçlarının Gecikmeleri

İpotekli krediyi kamu bankalarından alabileceğiniz gibi, avantajlı faiz oranları ile özel bankalardan da alabilirsiniz. Avantajlarının yanı sıra dezavantajları da bulunan ipotekli kredi de en büyük dezavantaj haciz ihtimalidir. Taksitlerin ödenmemesi durumunda doğrudan ipotek gösterdiğiniz mal varlığına haciz koyulur. Standart ihtiyaç kredisinde 90 günlük gecikme neticesinde açılan yasal takip sonucunda genellikle sadece maaş haczi kararı çıkarken ipotekli kredide, ipotek gösterilen ev, arsa ya da araca banka tarafından el konulur.

İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin