İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhtiyaç kredisi masrafları, başvurusunda kredi alırken öncelikli olarak faiz oranlarına bakan tüketiciler, ellerine geçen miktarın azaldığını fark etmektedir. Bu miktarın azalmasının sebebi ise kredi maliyet oranlarıdır. Kredi maliyeti ise krediyi aldığımız tutar ile geri ödemesini yaptığımız tutar arasında bulunan farktır. Bu maliyeti oluşturan kalemlerden ilki kredi faiz oranıdır. Kredi faiz oranının dışında sigorta, ipotek, ekspertiz masrafları kredi dosya masrafı (kredi tahsis ücreti), Banka Sigorta Muamele Vergisi, ve Kaynak Kullanım Destekleme Fonu gibi ek ihtiyaç kredisi masrafları vardır.

Kredi Maliyet oranı Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulunun (BDDK) alır. Sabitlediği karar gereği kredi kullanımından önce görülebilmektedir. Tüketiciler kredi almak istediği bankaya ait internet sitesinden alır.  Ya da banka şubesine giderek yıllık maliyet oranları hakkında bilgi alabilirler.

İhtiyaç Kredisinde Dosya Masrafı Ne Kadar?

İhtiyaç kredisi için başvuru yapan ve onay alan tüketiciler krediyi çekebilmeleri için bankalar tarafından belirlenen kredi dosya masrafını ödemelidir. Kredi tahsis ücreti veya genel kullanım ile dosya masrafı, 2014 yılında çıkan “Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği”  ile çekilen bireysel kredi; tutarın en fazla binde 5’i olarak alınabilen bir kredi masraf kalemidir. Örneğin, 10 bin TL bireysel kredi için bankalar tüm kredi süresi boyunca toplamda en fazla 50 TL kredi tahsis ücreti (dosya masrafı) alacaktır.

Sigorta, ipotek ve ekspertiz masrafları, dosya masrafı içerisine dâhil değildir. Çünkü bu ücretleri her ne kadar kredi veren kurumlar tahsil etse de işlemi yapan kurumlara (sigorta şirketlerine, ekspertiz firmalarına) tahsil edilen ücreti aktarmaktadır. Yasal olarak dosya masrafı dışındaki ödemelerden kredi veren kurumlar herhangi bir komisyon alamaz.

Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ise bankaların gerçekleştirmiş oldukları her işlem için devlete ödedikleri vergi türüdür. Bazı istisnalar dışında müşterilere de yansıtılan bir vergi türüdür. Bu vergilendirmeye tabii olan bankalar, sigorta şirketler kurumsal ve bireysel müşterilerine %5 oranında BSMV yansıtmaktadır. BSMV tutarı, faiz tutarının BSMV oranı olan %5 (0,05) ile çarpılarak belirlenir. Bankalar arası veya bankalar ile aracı kuruluşlar arasındaki işlemlerden alınan BSMV oranı ise %1’dir.

Cari Hesap Programı Ne İşime Yarar?

İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir?

İhtiyaç Kredisi Masrafları

Kaynak Kullanım Destekleme Fonu ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bünyesinde 1988 yılında ilan edilmiştir. Yatırımların yönlendirilmesi amacıyla kurulmuş bir fondur. Bu fona mükellef olan bankalar, ihtiyaç kredisine kaynak kullanımı destekleme fonunu %15 oranında yansıtmaktadır. 2004 yılında bu oran %10 iken yapılan düzenleme ile %15’e çıkarılmıştır. İhtiyaç kredisi faiz tutarının %15’inin hesaplanması ile kesilerek tutarı öğrenmek mümkün olacaktır.

Ayrıca ihtiyaç kredilerine yansıtılan masraflarda biri olan sigorta masrafı ise bazı bankalar tarafından zorunlu tutulmaktadır. Ancak sigorta yaptırmak zorunda kalsanız da sonrasında bu sigortayı iptal ettirerek kredinin maliyeti azaltılacaktır.

İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin