Hayvan Alım Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvancılık Kredisi olarak da geçen hayvan alım kredisi, çiftçilik faaliyeti yapan üreticiler için bankaların yatırım kredileri grubunda yer almaktadır. Bankalar; devlet destekli yardımların yanında üreticilerin ve işletmecilerin hayvan alımı esnasında düştükleri finansal açığı kapatmaya çalışmaktadır. Daha geniş bir sınıflandırma ile “Tarım Kredisi” ürünlerinden biri olan hayvan alım kredilerini kamu ve özel sektör bankaları sunmaktadır.

Kamu Bankalarından Hayvan Alım Kredisi Alma

Devlet destekli kurumlarla yaptıkları protokoller gereği üreticiye büyük destekler sunan kamu bankaları bunun dışında kendi bünyelerinde de ticari veya çiftçi kredisi kategorisinde hizmet veren kredi türlerini sunmaktadır. “Tarımsal Borçlu Cari Hesap Kredileri (Rotatif Kredileri)” ile üreticilerin kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamaya dayalı nakdi kredi türlerinde hizmet verilmektedir. Bu alanda da hizmet veren rotatif krediler hakkında daha detaylı bilgi almak için Ticari Kredi Çeşitleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hayvan Alım Kredisi için Gerekli Belgeler

  • Gerçek kişi olarak başvuran üretici çiftçinin Çiftçi Belgesi veya Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesine sahip olması gerekmektedir.
  • Tarımsal işletmesini belgelendirebileceği tapu kaydı, kira kontratı gibi belgeler talep edilmektedir.
  • Kredi tutarına göre krediye karşılık talep edilmesi halinde gösterilecek teminatların belgeleri hazır bulundurulmalıdır.
  • Üretici çiftçinin faaliyetlerini gösteren son yıllarına ait bilanço ve gelir tablosu gerekmektedir.
  • Tüzel kişi olarak başvuran üretici çiftçiler bağlı olunan oda kayıt belgesi, vergi levhası, tüzel kişilik ana sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicili Gazetesi istenmektedir.
  • Ürünlerin kullanacağı arazilerin tapu belgesi bulundurulmalı; arazi kiralık ise noter onaylı muvafakatname hazır bulundurulmalıdır.
  • Yatırım Teşvik Belgesi ve Hesap Durum Belgesi istenmektedir.
  • Başvuru da bulunan yeni kurulmuş bir tüzel kişilik ise kuruluşa ya da son yılına ait gelir ve bilanço tablosu istenmektedir.

Hayvan Alım Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

Özel Sektör Bankalarından Hayvan Alım Kredisi Alma

“Büyükbaş Süt Hayvancılığı Hayvan Alım Kredisi” olarak özel sektör bankalarında hizmet veren hayvan alım kredi türü, “Hayvancılık Yatırım Kredileri”, “İşletme Kredileri”, “Hayvancılık Kredisi” şeklinde adlandırılmıştır. Hemen hemen her bankada farklı kategoride farklı isimlerle bulunmasının yanında üretim amaçlayan yatırımcı çiftçilere farklı şartlar sunmaktadır.

Genel anlamda uzun vadeli ödeme seçeneği sunan özel bankalar, kredili mevduat hesabı seçeneği sunarak üreticilerin hesaplarında para bulunmadığı durumlarda da üretimin ve işletimin sekteye uğramamasını ön planda tutmuştur.  Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ile birlikte üreticilerin üretim dışı ancak ihtiyaç duyduğu finansal destek sağlanmış olur. Bu finansal desteği almak isteyen üreticiler kredi başvuruları esnasında Tarımsal Kredili Mevduat Hesabı için de Çiftçilik Belgeleri ve nüfus cüzdanları ile başvuru yapmaları gerekmektedir.

Özel sektör bankalarında da tıpkı kamu bankalarında olduğu gibi küçükbaş ve büyükbaş hayvanların temini adına verilen bu krediler bazı bankalar tarafından “Besicilik Kredileri” ürünlerine yerleştirmektedir.  Besicilik Kredisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Besicilik Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Besicilik Kredisi olarak verdikleri kredilerde özel bir şartname ile hayvan alımları hakkında kararlar almaktadır. Hayvan alımına dair verilen Besicilik Kredilerinde ise vade süresi 18 aya kadar sınırlandırmaktadır. Besicilik Kredisi ürününe dahil etmeden doğrudan işletme ve yatırım kredisi kapsamında “Hayvan Alım Kredisi” veren bankalar vade süresini 24 aya kadar uzatmakta ve harman dönemi ödemeli hale getirerek esnek ödeme imkanı sunmaktadır.

Genel Anlamda Talep Edilen Belgeler

  • Başvuran üreticiye ait çiftlik belgesi ve nüfus cüzdanı ile başvuru başlatılmaktadır.
  • Alınacak hayvanın Hayvan Kayıt Sistemi’ne (TÜRKVET) kayıtlı Damızlık Belgesi bulunmasıdır. Ayrıca hayvan 5 yaşından büyük olmalıdır.
  • İşletme tescil belgesi talep edilmektedir.

Hayvan Alım Kredisi Nedir, Nasıl Alınır? 2024

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin