Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir? Teminatları Nelerdir? 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir? Türk Vatandaşlarının sağlık ile ilgili herhangi bir problem yaşadıkları takdirde doğan maddi ihtiyaçları karşılayan sigorta türüdür. Sağlık Sigortası kendi içerisinde çok farklı ürünler sunan ve her ürünün ayrı teminatları bulunan bir sigorta çeşididir. Bu nedenle kişiler verilen teminatlara ve kendilerinin ihtiyaç duyabileceği sağlık problemi desteğine uygun ihtiyaçlarını karşılayabilecek sağlık sigortası ürününü seçmelidir. Bu yazımızda Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir? hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz ancak sağlık sigortası kapsamına giren başlıca ürünleri şöyle sıralayabiliriz;

  1. Genel Sağlık Sigortası
  2. Özel Sağlık Sigortası
  3. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
  4. Seyahat Sağlık Sigortası

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu Reformunun bir getirisi olarak; 1 Ekim 2008 tarihinde Genel Sağlık Sigortası kavramı hayatımıza girmiştir. Ülke genelinde her vatandaşın sağlık güvencesi altında bulundurulması adına getirilen bir sigorta sistemidir. Buna göre ilk getirildiği düzende SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olanlar; emekli olanlara ve bu hakları bulunan vatandaşların bakmakla yükümlü oldukları kişiler; GSS kapsamında tutulmuştur.

Herhangi bir bakma yükümlülüğü imkanı içinde bulunmayan ve SSK – Emekli Sandığı veya Bağ-Kur gibi kurumların kapmasına girmeyen kişiler; Sigortanın zorunluluğu 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle getirilmiştir. 18 yaşın altında olan ve anne – baba durumuna bakılmadan her vatandaşın Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından ödenmektedir. Aynı şekilde yükseköğrenime devam eden ve 25 yaşını doldurmamış her vatandaş anne veya babası üzerinden Genel Sağlık Sigortalı sayılmaktadır.

Ancak 18 yaşını doldurmuş her vatandaş Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmaktadır.

Çalışan Kesim ve Genel Sağlık Sigortası

Herhangi bir sigortalı işte çalışan ve 18 yaşını geçen vatandaşların; ek olarak, Genel Sağlık Sigortası primleri iş verenleri tarafından yatırılmaktadır. Buna göre hem çalışan hem de çalışan kişinin varsa bakmakla yükümlü olduğu kişiler devletin; sunduğu sağlık hizmetlerinden ek ücret ödemeden yararlanabilir.

Çalışmayan Kesim ve Genel Sağlık Sigortası

Herhangi bir karşılayanı olmadığı için çalışmayan vatandaşların sigorta primlerini kendileri ödemekle mükellef tutulmuştur. Devletin sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilir. Bundan dolayı bu Sigorta primlerini yatırmak zorunludur. Primlerin çalışmayan kesim için ne kadar olduğu belirlemek için ise Gelir Testi uygulanmaktaydı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlıdır. Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarında yaptırır. Gelir Testlerine göre prim oranı kategorilerinden hangisine ait olduğu belirlenen vatandaş prim ödemesini ona göre yapmaktaydı.

Ancak bu gelir testine dayalı prim ödemeleri 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren kaldırılarak sabitlenmiştir. Bu tarihten önce G0,G1,G2,G3 şeklinde dört prim kategorisine ayrılan vatandaşların ödeyeceği prim tutarı sabitlenince kategoriler azaltılmıştır.

Genel Sağlık Sigortası (Gss) Nedir? Teminatları Nelerdir? 2024

1 Nisan 2017 tarihi itibariyle prim kategorileri G0 ve G1 olarak ikiye indirilmiştir.

  1. G0 Prim Kategorisi; Aile içerisinde kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücret tutarının üçte birinin altında kalması durumudur. Ayrıca bu prim kategorisinde bulunan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası primlerini devlet ödemektedir. Böylece kategoride bulunan vatandaşlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden ek ücret ödemeden faydalanabilmektedir.
  2. G1 Prim Kategorisi; Aile içerisinde kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücret tutarının üçte birinin üzerinde kalması durumudur. Bu prim kategorisinde bulunan vatandaşların; Genel Sağlık Sigortası prim ücreti brüt asgari ücretin %3 oranına sabitlenmiştir.

2020 yılı brüt asgari ücret tutarı 2943 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre brüt asgari ücretin üçte biri 981 TL iken %3 prim oranı ise 88,29 TL tutarındadır.

25 yaşını dolduran her vatandaş Gelir Testine girerek GSS prim borcunu ödemeye başlamalıdır. Genel Sağlık Sigortası prim borcuna ise e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Henüz gelir testini yaptırmayan; prim borcu iki aylık süreyi geçmeyen vatandaşlarda sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaya devam edecektir.

Gelir Testine alınan vatandaşların; aile bireylerinin taşınır ve taşınmaz mallarından gelen hakları ile harcamaları dikkate alınır. Kişi başına düşen aylık tutarları hesaplanır. Aynı zamanda kişinin aldığı sürekli nakdi sosyal yardımlar da gelir olarak sayılmaktadır.  Sonuç olarak Testte belirlenen aylık tutara göre Genel Sağlık Sigortası prim kategorisine alınırlar. Yanlış beyanda bulunan vatandaşlar ise 5510 numaralı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununca” işleme tabii tutulur.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir? Teminatları Nelerdir? 2024

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin