• AMERIKAN DOLARI
    32,5671
    % 0,08
  • € EURO
    35,0040
    % 0,45
  • £ POUND
    40,8261
    % 0,55
  • ¥ YUAN
    4,4954
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3537
    % 0,61
  • ALTIN (TL/GR)
    2.429,91
    % 0,29
  • BITCOIN/TL
    2095457,168
    % -3,80
  • BIST 100
    9.763,79
    % 0,43

Ev Alım – Satımında Tapu İşlemleri

Ev Alım – Satımında Tapu İşlemleri

Gayrimenkul alımlarında evin alımının kararı, kredi kullanılacaksa banka işlerinin sonlandırılmasının ardından son aşama olarak tapu işlemleri gelmektedir. Yazımızda tapu işlemi öncesinde yapılacaklar, tapu işlemi sırasında yapılacaklar ve tapu işlemleri sonrasında yapılacaklar açıklanmaktadır. Ayrıca tapu işlemlerinde satıcı ve alıcı taraflar satış işlemini şahsen gerçekleştirebileceği gibi, taraflardan birinin noter huzurunda verdiği vekâletname ile yetkili kıldığı vekilleri tarafından da gerçekleştirilecektir.

Dolayısıyla satış işlemi için kullanılan tapu müdürlükleri; yapılacak olan satış işlemi hakkında gerekli konularda danışma birimleri ile danışmanlık hizmeti vermektedir. Ayrıca satış işlemi için öncelikle tapu müdürlüğüne başvuru yaparak sonrasında verilen bilgilendirmeye göre taraflar satışı gerçekleştirmek üzere tapu müdürlüğüne gelmektedir.

Satış Tapu İşlemi Öncesinde Yapılacak İşlemler

  • Tapu müdürlüklerine Alo 181 Çağrı Merkezi, E-Randevu gibi seçeneklerle müracaat yapılabileceği gibi tapu müdürlüklerine bizzat giderek müdürlüklerdeki başvuru biriminden işlem için randevu alımı sağlanır.
  • Satış işlemi için gerekmekte olan belgelerin bilgisi alındıktan sonra tarafların isteğine göre işlem aşamalarının SMS ile bilgilendirilmesi talebi alınır. Bundan dolayı, başvuru sahibi taraflara; işlemlerine dair bilgilendirme ve akit randevusu verilir.
  • Tapu harcının ödendiğine dair bedel belgesi akit randevusu sırasında olmalıdır. Bu nedenle evin değerinin %4’ü oranındaki bu bedelin önceden yatırılmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda deprem sigortasının yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
  • Evin bağlı olduğu belediyeden evin üzerinde herhangi bir emlak vergisi borcunun olup olmadığı sorgulanmalıdır. Herhangi bir borç varsa yatırılmalıdır.

Satış Tapu İşlemi İçin Talep Edilen Belgeler

  1. Nüfus cüzdanı ve bir adet fotokopisi: Nüfus Cüzdanı yerine Tapu Sicili Tüzüğüne göre tapu müdürlükleri pasaport, avukat kimliği, milletvekili kimliği, mavi kart gibi belgeleri de kimlik olarak kabul etmektedir. Bu belgeler dışında kalan sürücü belgesi, memur kimlik kartı kimlik belgesi olarak kullandırılmamaktadır.
  2. Fotoğraf: Son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.
  3. Zorunlu Deprem Sigortası – DASK konutta yoksa yaptırılmalı, var ise güncelliği kontrol edilmelidir.
  4. Emlak Vergisi ödemesi ve Tapu Harcı ödemesi belgeleri yanında “Vergi Borcu Yoktur” yazısı veya geçmiş borçlara ait “Ödendi.” Makbuzu talep edilmektedir.
  5. Satış işlemini gerçekleştiren taraflardan biri veya her ikisi vekaletle gerçekleştirecekse noter onaylı vekaletname de istenmektedir.
  6. Satış işlemini gerçekleştirecek taraflardan birinin Tüzel Kişi olması halinde; TTK (Türk Ticaret Kanunu) hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş yetki belgeleri işlemin yapıldığı yılın tarihini taşıması istenir.
  7. Tüzel kişilerden ayrıca; vergi levhasının aslı ve bir adet örneği, şirket yetkilisinin imza sirküleri, belediyeden rayiç değer ve “Vergi borcu yoktur.” yazısı talep edilmektedir.
Konut Kredisi Devam Eden Evin Alımı – Satımı Nasıl Olur?

Bankalar ev satın almak isteyen müşterilerine konut kredisi adıyla kredi ürününü sunmaktadır. Konut Kredisi Devam Eden Evin Alımı – Satımı; Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre alımı yapılan evlerin %35’i konut kredisi desteği ile alınmaktadır. Yine alınan bu konutların büyük kısmı da kredilerinin vade dönemleri devam ederken satılmaktadır. Kredi borcu devam eden evin satış işlemi nakit ve kredi kartı olarak iki şekilde yapılmaktadır. Kredi Borcu Devam Eden Evi

İlgili İçerik

Satış İşlemi Sırasında Yapılan İşlemler

  • Akit randevusu sırasında taraflar (alıcı – satıcı veya vekilleri) belgeleri ile hazır olmalıdır.
  • Herhangi bir tarafta okuma yazma bilmeyen olması durumunda kendisine akrabalık bağının bulunmadığı iki şahit gerekmektedir.
  • Alım için kredi kullanan alıcı ve satıcı kredi açılık evraklarını imzalamalıdır.
  • Satış evrakları alıcı ve satıcı tarafından imzalanması ile tapu işlemi bitmiştir.

Satış İşlemi Sonrasında Yapılacak İşlemler

  • Konutun yeni sahibinin elde ettiği tapu ile konut üzerine kayıtlı faturaları taşıma işlemleri için ilgili kurumlara gidilmelidir.
  • Alıcı kişi; nüfus müdürlüğünde ikamet taşıma işlemini yaptırmalıdır.
  • Son olarak, senelik ödemesi yapılan emlak vergisi için alınan evin emlak vergisi bildiriminde bulunulmalıdır.
YORUMLAR YAZ