Alınan Evden Kiracı Nasıl Çıkarılır? 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alınan evden kiracı nasıl çıkarılır durumunu 1 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren 6098 sayılı “Türk Borçlar Kanunu” 649 madde ile ev sahibi ile kiracıların hakları belirtilmiştir. Bu kanun kapsamında yapılan kira sözleşmeleri; borç – alacak senedi niteliği kazandığından satın alınan evde bulunan kiracının durumu yalnızca ev sahibi tarafından belirlenen bir özellik olmaktan çıkmıştır.

Alınan evden kiracı nasıl çıkarılır sorusuna cevap olarak, tapusunda satın alacak kişi tarafından dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri; tapuda kira sözleşmesi boyunca geçerli olacak şerhlerin içeriği olmalıdır. Uzun vadeli kiralamalarda genellikle kiracı tarafından gelen talep doğrultusunda konulan şerh ile olası bir ev satma durumunda kendisinden evi boşaltmasını talep etmesinin önünü keser. Bu nedenle satın alınan evi satan ev sahibi veya emlakçının kiracı adına konuşarak evi sattığında boşaltacağı gibi söylemlere inanmamak gerekir. Çünkü bu tip satışı bir an önce gerçekleştirme amacı taşıyan söylemlerin yasal hiçbir karşılığı yoktur.

Alınan evden kiracı nasıl çıkarılır?

Evi satın alan alıcının, aldığı evdeki kiracıyı evden çıkartması için önünde izleyebileceği ana bir prosedür vardır. Kira kontratına istinaden şerhi bulunmayan tapunun devri tamamlandıktan sonra en geç bir ay içerisinde eğer kiracının evi boşaltmasını istiyorsa kiracıya ihtarname ulaştırmak zorundadır. Aşağıda ihtarname dilekçe örneğini gördüğünüz ihtarname kendisine ulaşan kiracı, yeni ev sahibinin dilekçede belirtmiş olduğu gibi eski ev sahibi ile yaptığı sözleşme süresinin sonunda evi boşaltmak zorundadır.

Kiracıya ulaşan bu ihtarname ile uzun vadeli ev kiralamasına dayalı bir şerhi olmayan kiracılar için evi boşaltması adına 6 aylık yasal süre başlamaktadır. Bu 6 ayın sonunda evi boşaltmamış olan kiracı için tahliye davası süreci başlamaktadır. Burada asıl dikkat edilmesi gereken husus, evi satın alan alıcının bir aylık ihtarname süresini geçirmeden ihtarnameyi kiracıya ulaştırmasıdır. Kiracıya ulaştırılmayan ihtarnamelerden kiracı mesul olmaz. Böylece ihtarname gönderilmemiş kabul edilir ve yasalar önünde yeni ev sahibi, kiracı ile eski ev sahibinin belirlediği sözleşmeyi kabul etmiş sayılır.

Alınan Evden Kiracı Nasıl Çıkarılır? 2024

Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilir?

Ev sahibinin kira sözleşmesini feshetme durumları çok sınırlıdır. Belirlenen “Türk Borçlar Kanunu”nda mevcut yasalar genellikle kiracıyı korumaya yöneliktir. Ev sahibi açısından geçerli bir neden olarak kabul edilen nedenler gerçekleşmediği takdirde kiracısı ile arasındaki sözleşmeyi feshedemez. Feshetmesi için geçerli nedenleri ise;

  1. Kiracının sözleşmeye uygun olmayan davranışlarda bulunması (evin kiralama amacının dışında kullandırılması veya kiracının başkasına kiraya vermesi gibi),
  2. Kiracının kirayı sözleşmede belirtilen vade sürelerinde ödememesi ve
  3. Evi sahibinin evde ciddi bir tadilat yapacak olması sıralanabilir.

Dikkate değer bir diğer konu ise yeni ev sahibi ve kiracıyı aynı safta gördüğümüz kiracının evi kiralarken ödediği depozito meselesidir. Burada eski ev sahibi, kiracıdan almış olduğu depozito bedelini evi satarken mutlaka evin yeni sahibine vermelidir. Evin yeni sahibi yerine kiracıya vermesi usül olarak uygun değildir. Yeni sahibe verilmeyen depozito bedeli için hem yeni ev sahibinin hem de kiracının eski ev sahibine dava açma hakkı saklıdır.

Alınan Evden Kiracı Nasıl Çıkarılır? 2024

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin